Viktor & Rolf-man draagt spencer en spijkerbroek

In Florence showden Viktor & Rolf zelf hun eerste herencollectie. Volgens het ontwerpersduo is de moderne man macho en stuntelig tegelijk

Op de eerste dag van de toonaangevende modebeurs Pitti Uomo in Florence hebben de Nederlandse ontwerpers Viktor Horsting en Rolf Snoeren hun eerste mannencollectie gepresenteerd: Viktor & Rolf Monsieur. Het duo maakt herenmode heerlijk overzichtelijk: een paar pakken, een smoking en wat vrijetijdskleding is alles wat de moderne man nodig heeft. De nieuwe collectie werd afgelopen donderdag in een bijna half uur durende show door Viktor & Rolf zelf getoond. De ontwerpers betraden synchroon en identiek gekleed de catwalk. Met verende tred wandelden ze, als mannequins, naar het midden. Ondertussen fluisterde, gromde en galmde een stem door de ruimte: ``Buenvenuto Viktor! Buenvenuto Rolf!''

De mannen hadden elk hun eigen kleedruimte op de catwalk, waar ze open en bloot door vier zwijgende mannen werden aan- en uitgekleed. Op de achtergrond stond een rek met kleding in zwarte, donkerblauwe, witte en rode tinten. Handgemaakte schoenen, truien en broeken gingen uit, waarna over hun ondergoed - T-shirt en strakke boxer - weer een nieuwe laag kleding werd aangetrokken en de ontwerpers opnieuw het podium betraden.

Enkele uren voor de presentatie had de verzamelde Italiaanse pers tijdens een informele persconferentie de woorden van Viktor & Rolf gretig opgezogen. Het gebeurt immers niet ieder seizoen dat een prestigieus en veelbesproken ontwerpersduo een collectie introduceert in de soms nogal conservatief ingestelde wereld van de mannenmode. Maar Viktor & Rolf zijn ambitieus en werken - ondersteund door een financierder - naarstig aan hun eigen universum, dat vanaf 2005 zelfs een eigen geur heeft. ``Onze collectie is eigenlijk altijd een mix van humor en ernst'' zei Viktor Horsting. ``We stellen graag de regels in de mode ter discussie''.

Hun eerste herencollectie is een moderne interpretatie van stereotiepe mannenbeelden, zoals de padvinder, de schoolmeester, de Britse zakenman en de student. Dus zijn alle klassiekers aanwezig, van de spencer tot de trenchcoat, de sweater, de collegesjaal, het overhemd en de jeans. De typische Viktor & Rolf-touch zit in het onverwachte stofgebruik (een smoking in donkerblauwe denim), de krappere snit, de kortere jasjes, de hoogwaterbroeken van gewassen fluweel, de rood-wit-blauwgeruite tweed die bij nader inzien een print is. De Viktor & Rolf-man is macho en toch ook stuntelig. Hij heeft humor maar is tegelijkertijd serieus. Hij is een swingende Fred Astaire en een saaie schoolmeester tegelijk.

Het goede aan deze collectie is dat de ontwerpers zich niet hebben laten meeslepen door de hysterie rondom een merk als Dior Homme, waar zelfs mannen als Karl Lagerfeld een strak dieet voor willen volgen om in de wel erg krap gesneden kostuums te passen. Viktor & Rolf Monsieur ziet er ongewoon gewoon uit en maakt van aankleden weer een leuk spel in plaats van een modedictaat.

    • Jetty Ferwerda