Tulpen

Maak een foto van een verjaardagsfeestje. Dat was de opdracht van de fotowedstrijd die het Rijksmusem en NRC Handelsblad in oktober uitschreven. Aanleiding was de tentoonstelling Nederland viert feest! van Morad Bouchakour, het resultaat van Document Nederland, de jaarlijkse documentaire foto-opdracht van de krant en het museum.

Een jury bestaande uit J. Baruch, P. Gorgels, T. van der Meer (Rijksmuseum), fotograaf Bart Sorgedrager en J.P. van der Wijk (NRC) beoordeelde de vele tientallen inzendingen. Daarbij werd vooral gelet op originaliteit en de aanwezigheid van typisch Nederlandse kenmerken van verjaardagspartijtjes.

Vijf inzendingen vielen in de prijzen. Y. Bos-Hofstede uit Venlo fotografeerde een Abraham-pop. M. Uitbeijerse uit Waddinxveen portretteerde een tuinder die voor zijn verjaardag een bos tulpen plukt van zijn eigen land. M. van den Ende uit Heerlen legde een kinderfeestje vast. Op de foto van A. Hauser uit Nieuwerkerk aan den IJssel spelen kinderen met de verpakking van een cadeau. En van R. Veldhuisen uit Naarden koos de jury een stilleven van een verjaardagstractie met drop. De vijf winnaars ontvangen een dezer dagen het fotoboek Nederland viert feest! van Morad Bouchakour.

De winnende foto's zijn te zien op de tentoonstelling `Nederland viert Feest!' van Morad Bouchakour in De Beyerd in Breda, van 26 januari tot 16 maart, openingstijden di-vr 10-17 za-zo 13-17 uur.