Truscott

De naam Truscott is in de bridgewereld legendarisch. Alan Truscott is auteur van bridgeboeken en zijn vrouw Dorothy heeft vier wereldtitels bij de vrouwen achter haar naam prijken. Diverse conventies zijn vernoemd naar dit inmiddels bejaarde echtpaar, dat al in de jaren vijftig vanuit Engeland emigreerde naar de Verenigde Staten.

Alan dankt zijn grootste bekendheid aan de bridgecolumns die hij sinds mensenheugenis schrijft in de New York Times. Dorothy en Alan hebben onlangs een bijzonder boek geschreven, The New York Times Bridge Book (ISBN 0-312-29090-X). Het behelst de geschiedenis van de bridgesport aan de hand van anekdotes over personages, gebeurtenissen en nieuwe ontwikkelingen. Al deze zaken zijn natuurlijk ooit eerder beschreven en de meeste zelfs meerdere malen vanuit verschillende invalshoeken. Desalniettemin biedt het boek een prachtig overzicht en is daarom beslist een waardevolle toevoeging aan de bridgeliteratuur.

Die bridgegeschiedenis trouwens is zich op dit moment letterlijk aan het herhalen in het Waldorf-Astoria hotel in New York, met een replay van de Match-van-de-Eeuw uit 1931 tussen de teams van Ely Culbertson en Sidney Lenz. Destijds won Culbertson hetgeen de verkopen van zijn fameuze Blue Book deed exploderen. Uit het boek van de Truscotts geef ik u hieronder het meest dramatische spel uit het treffen. Vermeld zij dat je vraagtekens kunt zetten bij het doublet van Culbertson op 7♡ omdat 7♠ koud is en dat Culbertsons bridge- en levenspartner Josephine, kerstinkopen deed op Fifth Avenue en zich had laten vervangen door Theodore Lightner.

Z/Allen

♠ A V 10 3

♡ A

♦ A V 9 7

♣ A 7 5 2

♠ 9 8 5

♠ 6 2

♡ H 6

♡ 10 3 2

♦ 5 4 3 2

♦ H B 10 8 6

♣ H B 9 8

♣ V 10 3

♠ H B 7 4

♡ V B 9 8 7 5 4

♦ -

♣ 6 4

West

Noord

Oost

Zuid

Ely

Lenz

Lightner

Jacoby

1♡

pas

3SA

pas

4♡

pas

4SA

pas

5♡

pas

6SA

pas

pas<qc

dbl

pas

pas

7♡

dbl

pas

pas

pas

www.nrc.nl: Extra bridgecolumns en spel van de week.

    • Jan van Cleeff