Topvolleybal ontvangt geen bankgarantie

De Nederlandse volleybalbond NeVoBo weigert de stichting Top Volleybal Nederland (TVN) een bankgarantie te geven voor een lening van ongeveer twee miljoen euro. Daardoor komt het faillissement van TVN steeds dichterbij.

,,We kunnen deze garantie als NeVoBo nooit geven'', lichtte bondsvoorzitter Herman van Zwieten het besluit gisteren toe. ,,Per jaar wordt duidelijk hoeveel gelden de bondsraad voor de topsport beschikbaar stelt, daarom kunnen we niet voor een langere periode garant staan, helaas. Het ziet er niet positief uit, dat is heel triest.''

Voorzitter André Hengeveld van TVN wil pas maandag een toelichting geven, maar is pessimistisch over het voortbestaan van de stichting. ,,Ik was al somber en dat wordt steeds erger'', zei de preses. ,,We hadden twee banken bereid gevonden ons geld te lenen, maar we kunnen niet zonder een garantie. De situatie is ernstig. Het kan maandag afgelopen zijn.''

Gisteren was er nog even een sprankje hoop dat een sponsor TVN zou redden. Een voor geplande persconferentie ging echter op het laatste moment niet door. De contacten met de tussenpersoon van de sponsor (een Arabische luchtvaartmaatschappij) leken serieus, maar uiteindelijk liep het opnieuw op niets uit. ,,Het verhaal werd steeds ongeloofwaardiger'', aldus Van Zwieten. ,,Toen we de mensen wilden benaderen, bleken ze niet te vinden. Ik noem dit bijna oplichting. Deze grap gaat me veel te ver.''

De bondscoaches en andere leden van de technische staf luidden vorige week de noodklok over de financiële situatie bij TVN. Ze zegden gezamenlijk het vertrouwen op in hun werkgever. Als de stichting werkelijk failliet gaat, komt het topvolleybal terug bij de NeVoBo. Nu houdt TVN zich daar nog `exclusief' mee bezig, de bond is slechts een van de subsponsoren. ,,We zullen moeten bekijken voor welke constructie we gaan kiezen. Dat zal in de bondsraad bepaald moeten worden'', aldus Van Zwieten. ,

,Maar ik ga er in elk geval vanuit dat de programma's van 2003 gewoon gedraaid kunnen worden. We zullen alleen wel om de tafel moeten gaan zitten met de sponsors van TVN. Hun contracten zullen bij een faillissement vervallen. We moeten hopen dat ze aan de bond verbonden willen blijven. Het is zuur, maar als de stichting failliet gaat, blijft de breedtesport in ieder geval gevrijwaard. Dat was ook de reden om de topsport af te scheiden.''