The Polyphonic Spree

Twee dozijn mannen en vrouwen in lange witte jurken vormen het Texaanse collectief The Polyphonic Spree, voortgekomen uit de groep Tripping Daisy maar nadrukkelijk geen rockgroep in de gewone zin.

`Symfonische koormuziek' wil zanger en orkestleider Tim DeLaughter maken, omringd door een wisselende groep zangers en muzikanten die het grote gebaar niet schuwen. Het debuutalbum The Beginning Stages Of The Polyphonic Spree bevat tien titelloze stukken, variërend van overweldigende opeenstapelingen van vocale en orkestrale bombast tot lieflijke, pastorale liedjes met fluit en hoorn. De geëmotioneerd/onvaste leadzang is verwant aan de Flaming Lips en de melodieuze rijkdom wijst op de invloed van Beatles en Beach Boys, het meest aanwijsbaar in het tweede stuk dat geënt is op `Hello goodbye' en in het hemelbestormende `Holiday' en `Hangin' around', waarvan de titels bekend zijn omdat ze al op single verschenen. De cd eindigt met een mellotron-mantra van een half uur. Een unieke cd.

The Polyphonic Spree: The Beginning Stages Of (Good Records/import)

    • Jan Vollaard