Televisie en Radio Voorkeur Zondag

VERKIEZINGEN

Radio 1-journaal. De lijsttrekkers Balkenende (CDA), Zalm (VVD), Herben (LPF), Bos (PvdA), Halsema (GroenLinks) en Marijnissen (SP) gaan met elkaar in debat over veiligheid, zorg, onderwijs, normen en waarden, buitenlandse politiek en economie. Ned.1 & Radio 1, 12.07-14.00u.

2 meter sessies. Pop en politiek met de grote lijsttrekkersluistertest. Wouter Bos (PvdA), Winny de Jong (Conservatieven.nl), Jan Marijnissen (SP) en Emile Ratelband (Lijst Ratelband.nl) worden getest op hun kennis van de vaderlandse popmuziek. Henk Westbroek, politicus in ruste, zingt de protestsong Welterusten Meneer de President, destijds een hit van Boudewijn de Groot. Veronica, 19.00-20.00u.

Netwerk. Thom de Graaf (D66) en Femke Halsema kruisen de politieke degens. Ned.1, 20.15-20.50u.

ACTUALITEITEN

IKON live. Onder meer aandacht voor Gretta Duisenberg die afgelopen week gigantische media-aandacht kreeg voor haar bezoek aan de door Israël bezette gebieden in het Midden-Oosten. Ned.1, 16.00-16.30u.

Andere ogen. Buitenlandse correspondenten in Nederland praten over de verkiezingsstrijd van Gil y Gil, een Spaanse zakenman die in het Spaanse parlement wilde komen en vergeleken wordt met Emile Ratelband. Verder Nederlandse verkiezingsspotjes en de discussie over de chador op het ROC in Amsterdam. Ned.1, 16.30-17.00u.

DOCUMENTAIRE

Close-up: Het raadsel van de piramidebouwers. Over de piramides in Egypte en wie ze bouwden. Slaven, dwangarbeiders of werknemers? Ned.1. 19.00-20.00.

Tegenlicht: The fall of Milosevic. Slot van een reconstructie over de val van Slobodan Miloševic, oud-president van Joegoslavië; vanaf het hoogtepunt van zijn macht in 1995 tot zijn gevangenneming in Den Haag. Ned.3, 21.05-22.00u.

Dokwerk: Lagos/Koolhaas. Zie tv-vooraf. Ned.3, 22.45-23.35u.

PRAATPROGRAMMA

't Hijgend hert. Presentatrice Hanneke Groenteman praat over haar opvattingen over God. Afkomstig uit een joods gezin moest ze vanaf haar vierde tot zesde levensjaar onderduiken bij streng gereformeerde pleegouders. Ned.1, 23.25-23.55u.

De norm van Nederland. Anita Witzier en Fons de Poel presenteren programma waarin mensen getest worden op hun waarden en normen. In het tweede deel van de uitzending wordt de test besproken. Ned.1, 20.50-21.40u. & 22.10-22.40u.

FILM

Die Schelme von Schelm/The Real Shlemiel (Albert Hanan Kaminski, 1995, Duitsland). Michel Legrand componeerde de liedjes voor muzikale tekenfilm over jochie met een oliedomme oom en tante. Ketnet, 11.15-12.30u.

Escape to Witch Mountain (John Hough, 1975, VS). Fantasy uit de koker van Disney. Twee paranormaal begaafde weeskinderen worden op de hielen gezeten door doortrapte miljonair Ray Milland. BBC1, 13.50-15.25u.

. Mother India (Mehboob Khan, 1957, India). Klassieker van de Indiase cinema is muzikaal, episch melodrama over de strijd van een alleenstaande plattelandsmoeder tegen overstromingen en ander ongemak. Hoofdrol van legendarische actrice Nargis. Ned.3, 15.05-17.55u.

Faithful (Paul Mazursky, 1996, VS). Verdienstelijke toneelverfilming komt niet los van zijn theatrale komaf. Over de groeiende verstandhouding tussen een huurmoordenaar (Chazz Palminteri) en zijn doelwit (Cher). Met Ryan O'Neal als opdrachtgever. Veronica, 21.00-23.00u., met reclame.

Addicted to Love (Griffin Dunne, 1997, VS). Regiedebuut van acteur Dunne is nogal voorspelbare, romantische tragikomedie over afgunst, liefde en wraak. Matthew Broderick en Meg Ryan bespieden op audiovisueel ingenieuze wijze hun beider ex-geliefden die thans een verhouding hebben: Kelly Preston en Tcheky Karyo. Yorin, 21.10-23.10u., met reclame.

. Beavis and Butt-Head Do America (Mike Judge, 1996, VS). In hun eerste speelfilm verruilen Beavis en Butt-Head, de getekende pubers van MTV, de tv voor een reis door het ganse land. Stupidity rules over iedereen, van de jaren-vijftig-veteraan die Eisenhower aanbidt tot de jaren-zeventig-leraar die het lied `Lesbian Seagull' zingt – met de stem van Engelbert Humperdinck. BBC2, 0.45-2.00u.

Fighting Mad (Jonathan Demme, 1976, VS). Vitale, door Roger Corman geproduceerde exploitation-film van de latere regisseur van o.a. The Silence of the Lambs. Van oorsprong vredelievende Peter Fonda neemt uitgebreid wraak op gewetenloze projectonwikkelaar in Arkansas. BBC1, 1.30-2.55u.

RADIO

OVT. Onder meer aandacht voor het vijftigjarig bestaan van de Consumentenbond met hoogleraar consumentenrecht Ewoud Hondius en voormalig directeur Dick Westendorp. Verder hoogleraar Kees Brants over de lijsttrekkersdebatten uit het verleden op radio en televisie. Radio 1, 10.04-12.00u.

De andere wereld van zondagavond. Gesprek met psychiater Andries van Dantzig over de beslissende vraag aan God. Verder historica Mira van Kuijeren over de vraag of de chador een symbool van onderdrukking of rebellie is en apotheker Gert Schuitenmaker over zijn boek Honger naar geweld waarin hij op de wisselwerking tussen voeding en agressie in gaat. 747AM, 18.02-20.00u.

Met het oog op morgen. Agnes Kant (SP), Erica Terpstra (VVD) en directeur van de patiëntenfederatie NPCF Iris van Bennekom discussiëren over de gezondheidszorg. Radio 1, 23.04-24.00u.

Nachtlicht. Gerrit Komrij leest voor uit zijn roman De Klopgeest. Radio 1, 0.04-6.00u.