Televisie en Radio Voorkeur Zaterdag

VERKIEZINGEN

Twee Vandaag. André Rouvoet (Christen Unie), Thom de Graaf (D66) en Haitske van de Linde (Leefbaar Nederland) discussiëren over veiligheid, integratie, economie en de huidige situatie in de zorg. Ned.2, 18.20-19.15u.

Knevel op zaterdag. Jan Peter Balkenende (CDA) over zijn leuze `betrokken, betrouwbaar, Balkenende'. Ned.1, 20.30-21.00u.

Het Lagerhuis. Femke Halsema (GroenLinks) en Gerrit Zalm (VVD) discussiëren over Gretta Duisenberg, inkomensnivellering en importhuwelijken. Ned.3, 21.02-21.52u.

Nederland kiest. Rob Oudkerk (PvdA) gaat met oud-Kamerlid Hans Hillen (CDA) in debat over de vraag of PvdA en CDA samen kunnen regeren. Ned.3, 22.20-23.0.5u.

ANDERE PROGRAMMA'S

City cabs. Michael Krass ontdekt via gidsende taxichaufeurs Montreal, een multiculturele stad met inwoners die zichzelf de mooiste mensen van Canada noemen. Ned.2, 20.05-20.35u.

Mega-tsunami: Wave of destruction. Wetenschappers hebben ontdekt dat de oostkust van Amerika verwoest zal worden door de grootste vloedgolf ooit, een enorme tsunami. De zeebodem bij de Canarische Eilanden vertoont tekenen van een breuk. De gigantische aardverschuiving die dreigt zal enorme golven in de Atlantische Oceaan veroorzaken. BBC2, 21.10-22.00u.

Blik op de weg. Onder meer aandacht voor peuters, kleuters en bromfietsers in het verkeer. Ned.2, 22.05-22.35u.

PRAATPROGRAMMA

Nachtwacht. Gesprek met Gert Verhulst, het brein achter o.a. de kinderprogramma's Samson, Kabouter Plop, Big en Betsy en K3. Canvas, 22.40-23.30u.

FILM

Godzilla (Roland Emmerich, 1998, VS). Amerikaanse remake door regisseur van Independence Day van Japanse monsterklassieker werd een inhoudelijk oninteressante orgie van trucages, waarin een door atoomstralen gemuteerd reuzenreptiel Manhattan verbouwt. Ook met Matthew Broderick, Jean Reno. Net5, 20.00-22.25u., met reclame.

. The Sting (George Roy Hill, 1974, VS). Even succesrijke als vermakelijke misdaadkomedie herenigde Paul Newman en Robert Redford en won zeven Oscars. In het Chicago van 1936 lichten zij kunstig gangster Robert Shaw op, terwijl regisseur Hill vakbekwaam het publiek verlinkt. RTL5, 20.30-22.55u., met reclame.

. Set It Off (Gary Gray, 1996, VS). Slimme formulefilm kent uitsluitend Afrikaans-Amerikaanse acteurs. Vier door `het systeem' gedwarsboomde gettosisters gaan over tot gewapende bankovervallen. Plot paart precies gedefinieerde politieke woede aan grof geweld, en gevoel voor melodrama aan dat voor humor. Veronica, 22.00-24.00u., onderbroken door reclame.

Box of Moonlight (Tom DiCillo, 1996, VS/Japan). Tweede film van de regisseur van Living in Oblivion is vrijblijvend sprookje waarin uitgebluste veertigplusser John Turturro opleeft onder invloed van Peter Pan-variant Sam Rockwell. Ned.3, 23.05-0.50u.

. The Shining (Stanley Kubrick, 1980, VS). Perfectionistische griezelfilm van grootmeester Kubrick holt het genre danig uit. Roman van Stephen King is slechts aanleiding voor spel met de locatie (een verlaten superluxueus hotel) en de personages (een oppasser en zijn gezin). Met Jack Nicholson, Shelley Duvall. BBC2, 23.30-1.25u.

Space Truckers (Stuart Gordon, 1997, VS). Hyperbolische sf-actiefilm. Ruimte-vrachtwagen van trucker Dennis Hopper bevat illegale lading 'biomechanische' krijgers en wordt geënterd door piraat Charles Dance, die behalve een houten been ook een plastic hart heeft en een penis die op een buitenboordmotor lijkt. VRT, 23.40-1.15u.

A Chorus Line (Richard Attenborough, 1985, VS). Verfilming van ongekend succesvolle Broadwaymusical werd door de regisseur van Gandhi en Chaplin van enkele valse tranen voorzien. Strenge choreograaf Michael Douglas houdt open auditie voor het corps de ballet en laat enkele uitverkorenen in een solo hun persoonlijke achtergronden uit de doeken doen. Songs van Marvin Hamlisch en Edward Kleban. Ned.1, 23.50-1.45u.

. A Bronx Tale (Robert De Niro, 1993, VS). Charmant regiedebuut van De Niro naar de jeugdherinneringen van Chazz Palminteri aan de New Yorkse wijk in de jaren zestig. Negenjarige zoon van vlijtige buschauffeur De Niro wordt beschermeling van moralistische maffiabaas (gespeeld door Palminteri zelf). BBC2, 1.25-3.20u.

RADIO

Tema. Sociologe Alkeline van Lenning praat over de keerzijde van de vrouwenemancipatie. Verder Dick Ruwaard van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu over een studie waaruit blijkt dat vrouwen met betrekking tot roken en drinken een meer mannelijke levensstijl aannemen. 747AM, 14.02-15.00u.

De lobby. Gerda Verburg (CDA), Jozias van Aartsen (VVD), Adri Duijvesteijn (PvdA) en Naima Azough (GroenLinks) bespreken de actuele politiek. Business Nieuws Radio, 14.02-15.00u.

Easy listening. Filmsongs van Monica Mancini, dochter van Pink Panther-componist Henry Mancini. Verder een portret van de in Parijs overleden chansonschrijver Eddy Marnay. Hij werkte o.a. voor Edith Piaf en Yves Montand. Radio 2, 23.02-1.00u.

Šimek 's nachts. Gesprek met actrice/regisseuse/scenarioschrijfster Tamar van den Dop die als juffrouw Te George in de film Karakter (1998) speelde. Lot is haar eerste korte speelfilm als regisseuse. Ondertussen toert ze door het land met Orkater in de bejubelde muziekvoorstelling De Gouden Eeuw. Radio 1, 0.04-1.00u.