Schröder heeft weer ruzie met de media

Bondskanselier Gerhard Schröder heeft de strijd aangebonden met kranten die – zonder bronvermelding – gewag maken van problemen in zijn huwelijk met Doris Schröder-Köpf.

De `primeur' had eind vorig jaar de regionale pers, die berichtte dat Schröder in thuisstad Hannover regelmatig in hotels overnacht en niet altijd thuis slaapt. Schröder spande onmiddellijk een rechtszaak aan. De kranten mogen de geruchten sindsdien niet meer herhalen. De Märkische Oderzeitung ging in beroep en mag zich op 21 januari voor een rechtbank in Berlijn verdedigen.

Afgelopen weekeinde kwam de affaire in een hogere versnelling. De Britse Mail on Sunday trok twee pagina's uit voor Schröders huwelijksproblemen en `onthulde' de identiteit van zijn nieuwe vriendin, de tv-presentatrice Sandra Maischberger. De krant lijkt zich te baseren op uitlatingen van Schröders derde vrouw, die gehoord zou hebben dat hij weer een affaire heeft. Woordvoerders van de kanselier en de presentatrice hebben ontkend en onderzoeken of de Mail on Sunday juridisch aangepakt kan worden.

Een aantal Duitse kranten, nam het gerucht van de Mail direct over. De WAZ heeft inmiddels gerectificeerd. Midden deze week wilden ook nationale kwaliteitskranten de kwestie niet meer negeren. De Süddeutsche Zeitung (München) publiceerde een reconstructie van een ,,gefabuleerd'' verhaal, zakenkrant Financial Times Deutschland (Hamburg) dreef op de opiniepagina de spot met de concurrentie. En passant waren hun lezers op die manier wel bijgepraat.

Schröder hekelde in Der Spiegel het gedrag van sommige media. ,,Er bestaat tegenwoordig steeds minder respect voor de privé-sfeer. Daarom heeft iedereen wiens privacy geschonden wordt het recht zich daartegen te verweren – ook al heeft hij voor het overige elke vorm van scherpe kritiek te accepteren.''

De kanselier kreeg bijval van partijgenoot en staatshoofd Johannes Rau. ,,Wat ik lees over de kanselier, vind ik tamelijk vernietigend. Er zijn uitwassen, daar houd ik niet van. Dat bevalt me niet.'' In de Berliner Zeitung schreef plaatsvervangend hoofdredacteur Brigitte Fehrle daarentegen dat Schröder niet zo schijnheilig moet doen omdat hij zijn privé-leven zelf openbaar heeft gemaakt in de hoop op die manier sympathie te kweken bij de kiezer. ,,Het privé-leven van Schröder was nog nooit een geheim. [...] Schröder gokt op de nieuwsgierigheid van de mens, hij speelt met de voyeuristische impuls van de burgers en gebruikt daarvoor de media.'' Dus, redeneert Fehrle, hebben we nu ook het recht te weten of er iets met zijn huwelijk is.

,,Ik moet ervan braken'', mocht Schröder deze week klagen in boulevardkrant Bild. Gisteren boog de krant zich over het lot van echtgenote Doris, zelf oud-journaliste van Bild. ,,Hoe houdt ze het vol?'' vroeg de krant zich af en sprak schande van de vileine geruchten die kranten drukken ,,zonder acht te slaan op het waarheidsgehalte.''