Rameau

Aantrekkelijk is het om Jean-Philippe Rameau te zien als de Franse Johann Sebastian Bach. Het leven van Bach (1685-1750) viel geheel binnen dat van Rameau (1683-1764). Beiden waren ook organist. Beiden moesten worden herontdekt, Bach door Mendelssohn, Rameau door Debussy. Maar de verschillen zijn niettemin onmiskenbaar. Rameau schreef aan aantal muziektheoretische werken, waaronder zijn Traité de l'harmonie, een boek over muziektheorie, nog steeds opzienbarend wegens enkele misvattingen. En Rameau schreef opera's, balletten en ballet-opera's.

Een belangrijk verschil tussen Bach en Rameau is het verschil in waardering, zeker op de rechteroevers van Maas en Rijn. Maar aan de andere kant van Het Kanaal spannen de beroemde klavecinist Trevor Pinnock, barokvioliste Rachel Podger en gambist Jonathan Manson zich krachtig voor hem in. Bachliefhebbers, hoor de vijf Pièces de Clavecin en Concerts, miniconcertjes voor trio. Onder de Franse oppervlakte bestaat ook diepgang.

Rameau: klavecimbelconcerten Channel Classics CCS 19098

    • Kasper Jansen