Onvervulde verlangens bij taartbakker

Er zijn van die programma's waarvan je als kijker weet dat er een goed idee achter zat. Maar onder het kijken slaat de twijfel toe: wat is dit, waar gaat het over, en vooral: moet ik hier naar kijken?

De taarten van Abel, waarvan zondag de eerste aflevering wordt uitgezonden, is een van die programma's. Kinderen tot een jaar of twaalf maken samen met een professionele banketbakker een taart voor iemand die dat verdient. De juf die hielp toen je werd gepest, de tante die net is gescheiden, de altijd aardige buurvrouw die nu een kind krijgt. ,,De bakker helpt ze niet alleen bij het bouwen van het unieke gebak, maar hij luistert ook naar hun speciale, soms humoristische en altijd ontroerende verhalen'', zegt het VPRO-persbericht.

Het is een aardig idee, maar wat tenenkrommend uitgevoerd. De kinderen zijn zo weinig spontaan dat hun verhalen wel gesouffleerd lijken en nooit verder gaan dan het oppervlakkige ,,vervelend dat je tante is gescheiden''. Banketbakker Abel, die duidelijk creatieve ideeën heeft en mooie taarten maakt – type bruidstaart met veel roosjes – legt geen enkele maal uit hoe zo'n taart dan wordt gemaakt. Hij spreekt over `wat jam', `een paar eieren', `en vergeet niet poedersuiker te gebruiken zodat de marsepein niet vastplakt'. Abel, alsjeblieft: hoeveel eieren, wat gebruik je om marsepein groen te maken, hoeveel eetlepels jam?

Dan is Kokkies van RTL4, dat vanaf maart weer wordt uitgezonden, een stuk aardiger. Zelfde principe, beter uitgevoerd. Kok Harry Mercuur reist in een busje met daarin een kooktoestel rond, en een groepje kinderen kookt een huis-tuin-en-keukenmaal voor een volwassene van wie zij vinden dat die een maaltijd verdient. Mercuur legt precies uit wat er gekookt moet worden, inclusief grammen en eetlepels, en op de website zijn de recepten na te lezen. Leuk verzonnen is ook een item waarbij kinderen vertellen wat zij denken dat bijvoorbeeld een zeetongetje is. Ook in Kokkies worden de gesprekken nooit echt persoonlijk. Kennelijk is de keuken alleen tijdens de afwas het platform voor openhartige gesprekken, zoals de IKON lange tijd liet zien in Tussen Eten en Afwas. Helaas heeft de omroep het programma geschrapt omdat er ,,nog steeds geen duidelijk jongerenblok is, zoals Z@ppelin er voor kinderen is, en het moest wijken voor alles dat er verder wordt uitgezonden'', zo zegt de IKON. Dat is jammer. Gesprekken zoals die tussen de twee vrienden die `Enschede' meemaakten blijven de kijker nog lang bij.

Villa achterwerk: De taarten van Abel, VPRO, zondag, Ned. 10.00-10.12u. Kokkies vanaf maart bij RTL4, Tussen eten en afwas is bij de IKON op video verkrijgbaar.

    • Titia Ketelaar