New Order

Deze langverwachte, vier cd's tellende overzichtsbox was er wellicht nooit gekomen als New Order de samenstelling niet uit handen had gegeven aan bevriende journalisten en muzikanten.

Onder de noemers Pop, Fan, Club en Live worden hier verschillende kanten van deze semi-legendarische Britse groep voorgesteld. New Order komt vooral naar voren als een singles-groep. Dat dit blijkt uit de Pop- en Club-schijven (met soms zeldzame remixen) ligt voor de hand, maar ook de meeste nummers van de Live-plaat (samengesteld door Bobby Gillespie van Primal Scream) zijn van oorsprong vaak van singles afkomstig. Uit dat live-materiaal valt de essentie van New Order te peuren: lang niet vlekkeloos en hoogst wisselvallig, maar in al zijn beperkingen maakt de band ontroerende pop met een eigen signatuur en bijna magische kwaliteiten. De Fan-plaat, met vooral vroeger werk, maakt duidelijk dat ook de albums juweeltjes bevatten op het snijvlak van kwetsbare melancholie, snijdende gitaren en pulserende elektronica.

New Order: Retro (London 0927 49499-2 distr. Warner)

    • Jacob Haagsma