Luchtsteun voor Getronics

Opnieuw een reddingsoperatie voor een groot Nederlands concern. Deze week automatiseerder Getronics, 26.000 werknemers.

De reddingsplannen vallen vroeg dit jaar. In 2001 viel de doorstart van KPN rond Sinterklaas. Supermarktketen Laurus kreeg in juli 2002 noodhulp van het Franse Casino. En automatiseringsbedrijf Getronics besloot gisteren de noodtoestand uit te roepen.

Een verrassing was het niet. De financiële wereld maakt zich al bijna een jaar zorgen over de schuldenlast van het automatiseringsconcern. En de bedrijfsleiding doet dat na lang tegenstribbelen nu dus ook. Met een cocktail van contanten, nieuwe obligaties en een stoet nieuwe aandelen wordt geprobeerd de belangrijkste schuldeisers van Getronics uit te kopen, te weten de bezitters van zogenaamde converteerbare obligaties.

Het getalm van Getronics toont veel overeenkomsten met telecomconcern KPN in moeilijker tijden. Hier regeerde ook maandenlang de angst voor een reddingsoperatie die ten koste zou gaan van de aandeelhouders. De doorbraak kwam met een nieuwe bestuurder, een nieuw krediet en even later een mammoetemissie.

Bij Getronics verlopen de ontwikkelingen langs hetzelfde stramien, alleen blijft de baas in dit geval zitten. Afgelopen kerstmis verstrekten vier banken, waaronder ING en ABN Amro, een nieuwe kredietlijn aan Getronics. Dezelfde twee Nederlandse banken geven leiding aan de schuld-voor-aandelenruil. Net als bij KPN zijn het krediet en de aandelenemissie moeilijk van elkaar te scheiden. Alleen bankkrediet onder voorwaarde van een latere aandelenuitgifte? ,,De aandelenemissie is een opgelegd pandoer van de banken'', zegt een ingewijde.

Een geslaagde reddingsoperatieoperatie zal Getronics een aardige duit kosten. Prijskaartje: 20,5 miljoen euro. Dat bedrag gaat hoofdzakelijk naar de begeleidende banken en is vergelijkbaar met ruim 8 procent van Getronics' totale beurswaarde.

De 2,2 miljoen euro, die de twee leden van de raad van bestuur renteloos van het bedrijf hebben geleend (om de belasting op aandelenopties mee te betalen) zal de topmannen weinig slapeloze nachten bezorgen. Als die opties straks waardeloos aflopen zal de schuld – 1 procent van de huidige beurswaarde – ,,geheel of gedeeltelijk'' worden kwijtgescholden, zo staat te lezen in het prospectus waarin het reddingsplan wordt beschreven.

De vraag is nu of de obligatiehouders van Getronics het bod van het bedrijf zullen accepteren. Zij hebben twee weken bedenktijd. Als 57,5 procent akkoord gaat, worden zij betaald met uitsluitend nieuwe aandelen Getronics (zie grafiek). Het aantal uitstaande aandelen van Getronics zal dan meer dan verdubbelen. Gaat 100 procent van de obligatiehouders akkoord, dan krijgt de schuldeiser een pakket aandelen, een minder groot pakket obligaties en eenvijfde contanten.

Wat is het alternatief? Houders van obligaties die in april 2004 aflopen kunnen wachten tot dit moment – nog iets meer dan een jaar. Getronics genereert immers een positieve kasstroom en heeft momenteel 325 miljoen euro in kas. Dat is genoeg om uit te betalen.

Op afwachten rusten echter risico's: als te weinig schuldeisers akkoord gaan, kan Getronics de Versatel-route kiezen. Dit telecombedrijf kwam aanvankelijk eveneens met een voorstel tot aandelenruil bij de obligatiehouders. De schuldeisers hoonden het bod van Versatel weg omdat ze te weinig contanten terugkregen. Vervolgens greep het telecombedrijf naar een dwangmiddel: uitstel van betaling. Bij een boedelverdeling staan de obligatiehouders achterin de rij van schuldeisers. En er zit nog een gevaar in afwachten: Getronics kan ook daadwerkelijk failliet gaan. De afwachtende schuldeiser trekt dan aan het kortste eind.

Dilemma: ongewenste aandelen innen of wellicht helemaal niets innen. Bestuursvoorzitter Van Voorst beschouwt het aandeel Getronics als cash, zei hij vrijdag tegen deze krant. Een half jaar geleden noemde dezelfde Van Voorst de koers van het aandeel Getronics – toen rond de 80 eurocent – ,,beschamend en onterecht''. Gisteren sloot het aandeel op de laagste koers ooit: 46 eurocent. Hoe beschamend en onterecht ook, zo'n koers vormt kennelijk geen belemmering om het aandeel op grote schaal als betalingsmiddel in te zetten en de schuldeisers daarmee af te lossen.

    • Mark Houben
    • Jeroen Wester