Ljiljana Buttler

Vier trage gitaar-accoorden, een lage klarinet en een lome bas en dan hoor je een stem die het beste van de Balkan biedt sinds Saban Bajramovic vorig jaar. Troostend en verleidelijk maar daarbij zo laag dat je je na enkele liedjes begint af te vragen of je inderdaad luistert naar The Mother of Gypsy Soul. De tekst in het mooie cd-boek is vrijwel onleesbaar maar het internet leert dat het inderdaad om een dame gaat en wel een die zwaar heeft geleefd. Ze werd in '44 in Belgrado geboren, viel op haar twaalfde in voor haar zingende moeder, werd op haar veertiende zwanger en moest sindsdien vrijwel alles alleen doen. Zonder geloof in platenfirma's die nooit betaalden en met echtgenoten die kwamen en gingen. Als zij wilde zingen dan liever in knijpen en restaurants waar tenminste contant werd betaald.

Dat deze prachtige cd er desondanks kwam is te danken aan Dragi Sestic die ook Saban Bajramovic wist te `masseren'. En aan de musici van het Bosnische Mostar Sevdah die ook hier de sterren van de hemel spelen.

Ljiljana Buttler: The Mother of Gypsy Soul, Snail Records CC 50010, Distr. Choice Music

    • Frans van Leeuwen