Koning George verhuist richting apen (wellicht)

De Britten zeggen het ,,wel erg jammer'' te vinden dat het beeld van hun voormalige koning George VI vermoedelijk zal eindigen tussen de apen van de Hongkongse dierentuin.

In Hongkong bestaan plannen om het beeld, dat nu nog op een vooraanstaande plek in de dierentuin staat, te vervangen door een beeld van de Chinese revolutionair Sun Yat-sen, de eerste president van de moderne Chinese staat, en de man die als `Vader des Vaderlands' wordt vereerd door vrijwel alle Chinezen.

Als de plannen doorgaan, moet George VI, de vader van de huidige Britse koningin Elisabeth, uitwijken naar een afgeschermd deel van de dierentuin waar de apen vrij spel hebben.

,,Sun Yat-sen is belangrijker dan koning George. Dit is Chinees grondgebied'', zo verdedigde Wu Chor-nam, van de stadsdeelraad waaronder de dierentuin valt, het controversiële voornemen.

Britse diplomaten verklaarden desgevraagd dat het aan Hongkong was om te bepalen of ze het beeld wilden verplaatsen. De voormalige Britse kroonkolonie maakt al ruim vijf jaar als Speciale Economische Regio (SAR) deel uit van China, en daarmee hebben de Britten er formeel niets meer in te brengen. ,,Maar toch is het jammer, zeker als je weet dat er al zo veel van Hongkongs verleden heeft moeten wijken voor nieuwe projecten. Het is zonde om het (beeld) zomaar te verplaatsen'', aldus woordvoerster Rebecca Merrett van het Britse consulaat tegenover het persbureau AP.

De Hongkongse krant de South China Morning Post kopte met de tekst: `Monarch may move next to monkeys' (Koning verhuist wellicht richting apen). Daarbij staat een cartoon afgedrukt van twee apen die zich beklagen over het gebrek aan respect dat hen met de komst van de koning wordt betoond. ,,Kijk maar hoe de leden van het koninklijk huis zich de laatste tijd hebben gedragen'', aldus de ene aap tegen de andere.