Innocent X

Het kleine maar fijne Franse label Bleu heeft er een handje van de definitie van jazz voortdurend op te rekken. Tot vaste catalogusvulling behoren jazz-outsiders als Steve Coleman, die zijn M-Base aanlengt met grote hoeveelheden funk, en David Krakauer, die een solide brug slaat tussen jazz en klezmer.

Maar de nieuwe aanwinst Innocent X is wel een erg rare eend in de bijt. Alleen al het instrumentarium van dit Franse trio is zeer on-jazz: twee elektrische gitaren en een drumkit.

De achtergrond van gitarist Pierre Fruchard en drummer Etienne Bonhomme is ook niet echt swingend: ze verrichten ondersteunend werk in de band van Natalia M. King, Frankrijks nieuwste rocksensatie. En voor wie Haut/Bas opzet is de verwarring helemaal compleet. Innocent X klinkt als Sonic Youth en Kong, de uitgesponnen composities doen denken aan de gelaagde gitaarnoise symfonieën van Glenn Branca.Naar eigen zeggen zit de jazzlink van de band in de muzikale geest. John Coltrane is de grote inspirator van het Franse drietal en het is deze legendarische saxofoonvernieuwer die via de piepende versterkers tot leven wordt gebracht. Wie dat niet kan of wil geloven, krijgt gewoon negen atmosferische gitaarcomposities die bij vlagen zeer aantrekkelijk zijn.

Innocent X: Haut/Bas (Label Bleu, LBLC6630/HM83) Distr Culture

    • Edo Dijksterhuis