GroenLinks en SP: Wouter Bos ruikt de macht

De PvdA sociaal? Toch niet zo, vindt GroenLinks-lijsttrekker Femke Halsema. Gisteren opende zij de aanval op de ,,nieuwe middenkoers'' die PvdA onder Wouter Bos weer kiest nu de peilingen de PvdA gunstig gezind zijn. ,,De PvdA krijgt de geur van macht in haar neus en het is weer over'', zei Halsema tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Utrecht.

De samenwerking de afgelopen maanden was goed, maar nu ziet zij hoe de PvdA in de campagne weer ,,razendsnel richting het CDA'' kruipt. Als voorbeeld noemde zij de sociale plannen van de PvdA. Belooft Bos 125.000 banen erbij? ,,Een slag in de lucht.'' Twee miljard lastenverlichting voor het bedrijfsleven? ,,Intussen herstellen ze niks van de asociale plannen van dit kabinet.''

SP-leider Jan Marijnissen was gisteren bij de presentatie van zijn boek Nieuw Optimisme geïrriteerd over het snelle antwoord dat Bos eerder had gegeven op de vraag `SP of CDA?' Bos – vaak `Woutertje Kaboutertje' genoemd door Marijnissen – koos het CDA. ,,Bos gaat op de knieën voor Balkenende. Maar die buigt alleen maar naar rechts.''

Tips en reacties naar: frontberichten@nrc.nl