Gokken met een muis

De Lotto spande deze week een kort geding aan tegen Engelse wedkantoren die via internet Nederlandse gokkers bedienen. De techniek heeft de wetgeving ingehaald.

Misschien een rare vraag, maar bent u onlangs Elvis Presley nog tegengekomen? Op straat, in het café of tijdens een informeel gastoptreden? Zo ja, haast u dan naar de website van de Britse bookmaker William Hill en zet in. Heeft u het goed gezien en wordt de artiest binnen een jaar `formeel' in levenden lijve gesignaleerd, dan vermenigvuldigt mijnheer Hill de inzet 501 maal en stort die op uw creditcard terug.

Naast dergelijke Britse fratsen (,,Voorspel wie er met de komende Kerst op nummer 1 staat in de Engelse hitparade'') bieden bookmakers ook de mogelijkheid te gokken op serieuzere aangelegenheden. Zoals op de afloop van voetbalwedstrijden of op de trekking van de lottoballetjes.

Exacte cijfers ontbreken, maar nu in menige Hollandse kantoortuin tussen de bedrijven door een gokje bij de Britse bookmakers wordt gewaagd, begint de Nederlandse kansspelorganisatie De Lotto de concurrentie van overzee te voelen. De Lotto heeft als enige in Nederland het recht om gokspelletjes als de toto en lotto te organiseren en, sinds enige tijd, ook het gokken op afzonderlijke Nederlandse voetbalwedstrijden. Maar bookmakers als Ladbrokes (onderdeel van hotelketen Hilton) en het beursgenoteerde William Hill maken in toenemende mate werk van de uitslag van Ajax-FC Utrecht en niet-Britse lottoballetjes.

De mogelijkheid om via het in Gibraltar gevestigde Ladbrokes te gokken op de Nederlandse lottotrekking was voor De Lotto reden om naar de rechter te stappen. Deze vorm van side betting wordt zonder deugdelijke vergunning gedaan, zo betoogde De Lotto afgelopen donderdag in een kort geding.

De Engelse bookmakers lijken zich voorlopig weinig aan te trekken van de Nederlandse wetgeving. Misschien lachen ze er wel stiekem om. De Lotto.nl moet zich bijvoorbeeld houden aan een dagelijkse maximale inzet van – naar boven afgerond – 23 euro. Via de buitenlandse websites (of telefoondiensten) kunnen Nederlandse gokkers in een handomdraai duizenden guldens verliezen. Of winnen. En de buitenlandse bookmakers zijn ook niet verplicht hun winst aan de Nederlandse overheid te geven of aan goede doelen te besteden, zoals de Lotto wel doet.

De wetgeving op de kansspelen is ingehaald door de mogelijkheden van internet. Bij William Hill en Ladbrokes kan meer dan alleen weddenschappen afsluiten op sportwedstrijden of de lotto-uitslagen. Via de personal computer kan de huiskamer desgewenst veranderen in een casino, waar – na betaling met een creditcard – roulette, black jack en talloze andere spelen kunnen worden gespeeld. En om een rijbewijs of gepaste kleding wordt niet verzocht.

Volgens De Lotto is de strijd zeker nog niet verloren. Elke stap op internet is immers zichtbaar: kan het gokbedrijf zelf niet worden aangepakt, dan in elk geval de creditcardorganisatie of de internet-provider.

Wie, voor de uitspraak van de rechter over twaalf dagen, nog snel een gokje wil wagen: een overwinning van Richard Krajicek bij de Australian Open is 66 maal de inzet waard.

www.willhill.com en www.ladbrokes.com

    • Erik van der Walle