Gewoon doorgaan

Nu pas realiseer ik me dat het geld dat ik opzij zet voor mijn kind wordt belegd in euro-obligaties, vastgoed en aandelen. Ik heb acht jaar elke maand 27,23 euro ingelegd, samen 2.614 euro, maar de huidige waarde is slechts 2.014 euro. In korte tijd is de prognose voor het eindbedrag fors bijgesteld van 8.600 naar 6.500 euro. Daarbij gaat de verzekeraar nog uit van een rendement over de laatste 20 jaar van gemiddeld 11 procent. De laatste drie desastreuze jaren klinken daar dus amper in door. Wanneer ik uitga van een gelijkblijvende aandelenbeurs, en ik tel daarbij op de premies die ik tot eind 2009 moet betalen, dan wordt het eindbedrag exact de helft van wat mij ooit is voorgespiegeld, namelijk 4.300 euro. Wat is wijsheid? Geld in die bodemloze put blijven storten en hopen dat alles goed komt of het spaarplan stopzetten en het huidige bedrag vastzetten op een spaarrekening?

(K. de K.)

Het is een veel gestelde vraag, waar niemand het antwoord op weet. Zo'n gekke constructie is het niet, want de obligaties en het vastgoed doen het goed, tot nu toe. Ik denk dat u vooral waarde bent verloren door de eerste kosten en de overlijdensdekking, niet zonder meer door de lagere aandelen. Ik zou doorgaan, want afkopen kost u geld en een alternatief weet ik niet. Of dat wijs is, zien we wel, in 2009. Tot dan.

Adriaan Hiele beantwoordt ook vragen op de website www.nrc.nl/Hiele

    • Adriaan Hiele