Gerard de Rooy leider Dakarrally na etappewinst

Gerard de Rooy heeft de leiding genomen in de Dakar Rally. De Nederlander won met zijn vrachtwagen de negende etappe, van Sabha naar Zilla in Libië en nam daarmee de koppositie over van de Rus Tsjagoeine. Vader Jan de Rooy eindigde op de vijfde plaats, in de stand staat hij vierde.

Gerard de Rooy begon de dag met een achterstand van ruim een halve minuut. Bij de eerste tijdcontrole had hij de 34 tellen al lang ingehaald en lag hij op Tsjagoeine al 22 minuten voor. Die marge hield hij vast tot aan de finish. De Rus Kabirov werd tweede op zes minuten.

,,Ik heb geluk gehad dat ik geen lekke banden heb gehad'', zei de winnaar op zijn persoonlijke internetsite. ,,Het was de zwaarste dag, na de eerste 200 kilometer waren er alleen maar stenen. Tsjagoeine reed net als mijn vader twee keer lek. Bij mij hebben alleen een schokbreker en de remvoering het begeven.''

De Fin Ari Vatanen won de etappe bij de auto's, de Fransman Richard Sainct deed dat bij de motoren.