Fraude bij Aegon twee keer zo groot

De fraude bij verzekeringsbedrijf Aegon door een voormalig directeur van de verzekeraar blijkt in omvang ruim twee keer zo groot als eerder werd gedacht. Onderzoek van het openbaar ministerie (OM) heeft uitgewezen dat de 55-jarige Huizenaar met valse facturen 18 miljoen euro heeft weggesluisd. Toen de man vorig jaar oktober werd aangehouden, werd de fraude nog geraamd op 8 miljoen euro.

Dit heeft een woordvoerder van Aegon gistermiddag bevestigd. ,,We voelen ons bedonderd en willen het geld terug'', aldus de woordvoerder. Aegon laat justitie op dit moment beslag leggen op eigendommen van de ex-directeur, waaronder twee huizen, een auto en drie zeiljachten. De man, die financieel directeur was bij Aegon Nederland, drukte het geld achterover door gefingeerde diensten in de boekhouding te verwerken.

Aanstaande maandag wordt de man, die op dit moment vastzit, voorgeleid bij de rechter in Almelo, waar justitie een speciale afdeling heeft voor fraudezaken.

Aegon koestert niet de illusie dat het gehele fraudebedrag weer boven water komt, maar wil met de vervolging van de man toch ,,een signaal'' afgeven. ,,Bij veel bedrijven worden dit soort zaken onderling geregeld, maar het moet duidelijk zijn dat wij dit niet pikken'', aldus de woordvoerder.

De ex-directeur kon relatief eenvoudig toeslaan, omdat hij bij de controle van de boekhouding de hoogste schakel was. ,,Het geld is weg, maar het is allemaal netjes afgeschreven in onze boeken'', aldus de woordvoerder. ,,Hij ging heel geraffineerd te werk.'' Om herhaling te voorkomen, worden transacties voortaan door meerdere personen ondertekend.

De ex-directeur werkte samen met een zakenman uit Hengelo. Deze voorzag Aegon zogenaamd van advies over zakenreizen. Hij zou valse facturen hebben gestuurd naar de verdachte directeur, die de rekeningen goedkeurde en betaalde. Ook de 50-jarige zakenman moet maandag voorkomen. De fraude kwam aan het licht tijdens een reguliere interne controle van de boeken bij Aegon.