Financiële situatie?

FC Utrecht luidde deze week de noodklok: de club loopt achter met betalingen aan het pensioenfonds. Kan de financiële situatie van het Nederlandse voetbal worden verbeterd?

Jan Smit, voorzitter SC Heracles: ,,Het is heel simpel: veel clubs geven meer geld uit dan er binnenkomt. De nette clubs zijn daarvan de dupe. VVV is schuldenvrij, maar moet dat beleid bekopen met een plek in de marge van het betaalde voetbal. Willem II doet alles volgens de regels, maar moet met lede ogen toezien dat de Belgische aanvaller Van den Eede naar het met schulden kampende NAC gaat. Ik heb al jarenlang gewaarschuwd voor de rampspoed die ons nu teistert: clubs boden tegen elkaar op, de makelaars en de spelers waren de grote winnaars. Veel verenigingen stelden hun begroting op basis van toekomstverwachtingen op. Kijk naar Den Bosch: die vereniging heeft schulden en zoekt dan steun bij de overheid. Dat noem ik competitievervalsing. De KNVB komt echter nauwelijks in actie. Ik zeg: soms moet je het zwakke wild afschieten om de soort in stand te houden. Heracles moet toch ook geld afdragen aan het pensioenfonds? Dan moeten andere clubs dat ook doen.''

Prof. dr. J.M.M. Blommaert, hoogleraar financial accounting: ,,Er is een groot verschil tussen de voetballerij en het bedrijfsleven. Er wordt weleens gezegd dat een club moet worden bestuurd als een bedrijf, maar ik twijfel zeer aan de juistheid van die opvatting. Kijk alleen al eens naar al die multifunctionele stadions: zijn ze wel rendabel? Clubs moeten hun eigen broek kunnen ophouden. Ik kan me voorstellen dat belastingbetalers zich afvragen waarom er zoveel gemeenschapsgeld in voetbalclubs wordt gestoken. Aan de andere kant: voetbal heeft ook een maatschappelijke functie. Buitengewoon opvallend is dat de geldstromen bij clubs niet transparant zijn. Wat gebeurt er met het geld van de energieleverancier? Hoeveel wordt er nu werkelijk aan transfers verdiend? Het zou niet slecht zijn om voetbalbestuurders persoonlijk aansprakelijk te stellen voor hun beleid.''

Juan Schot, algemeen manager Federatie Betaald voetbal Organisaties: ,,De bestuurders van het pensioenfonds CfK zullen strenger gaan optreden tegen clubs die achterlopen met betalingen. Toch zal het niet snel gebeuren dat clubs uit de competitie worden genomen. Ajax zit diep in de rode cijfers, maar je denkt toch niet dat de licentiecommissie van de KNVB die club geen licentie meer geeft? Andere verenigingen die met schulden kampen, kloppen ongetwijfeld weer aan bij de gemeente. Waarop de lokale overheid weer voor de zoveelste keer met geld over de brug komt. Over een paar jaar zijn de verhoudingen in het betaald voetbal weer genormaliseerd. Dan is de eerste divisie weer een opleidingsinstituut voor de eredivisie en is het afgelopen met het betalen van hoge salarissen aan middelmatige spelers.''

Ted van Leeuwen, algemeen directeur AGOVV: ,,Wat opvalt bij clubs die in de problemen zitten is dat ze de kwaliteiten van spelers verkeerd hebben ingeschat. Matige voetballers kregen langdurige contracten, doorsnee spelers verdienden topsalarissen. Door die fouten kan een club ontzettend veel geld verliezen. Of clubs nauwelijks investeren in goede voetbalmensen? Daar lijkt het wel op, al zijn mannen als Jan Streuer van Vitesse of Nol Hendriks van Roda JC schaars in de voetbalwereld. Ook de exploitatie van stadions blijkt een probleem in Nederland. In vergelijking met andere landen worden de Nederlandse eisen strikt nageleefd. Er zijn landen waar clubs áltijd een licentie lijken te krijgen, hoeveel schulden ze ook hebben. De KNVB heeft de taak om de competitie in stand te houden, het gebeurt niet snel dat een club wordt opgeheven.''

Ger Lagendijk, voetbalmakelaar: ,,Een club hef je niet zomaar op, ik zie het niet gebeuren dat de KNVB twee of drie clubs uit de competitie neemt. Clubs vervullen in elke regio een bepaalde functie. Toch moeten de meeste voetbalclubs een stapje terugdoen. Dat betekent heel simpel: snijden in de staf, de salarissen en de premies. Bovendien moeten de clubs af van te dure spelers. De clubs die het financieel niet slecht doen, hebben meestal een bestuur dat er bovenop zit: Hendriks bij Roda JC, Van der Velde bij SC Heerenveen en de technische mensen bij de topclubs.''

    • Marcel Abrahams