Duitsers pakken leden Al-Qaeda op

De Duitse politie heeft twee Jemenieten gearresteerd die van het lidmaatschap van het terreurnetwerk Al-Qaeda worden verdacht; één van hen zou de penningmeester zijn van Osama bin Laden.

De twee werden op Amerikaans verzoek opgepakt in een hotel nabij het vliegveld van Frankfurt. De Süddeutsche Zeitung van vandaag meldt dat de belangrijkste arrestant imam is van de belangrijkste moskee van de Jemenitische hoofdstad Sana'a. Hij zou Mohammed Ali Hassan Cheik El-Mojad heten en omstreeks vijftig jaar oud zijn. De naam van de andere arrestant werd door de Süddeutsche Zeitung aangegeven als Said Mohammed Moshen. Hij zou omstreeks dertig jaar oud zijn. Beiden zouden voor Al-Qaeda onderweg zijn en in beide gevallen zou de Amerikaanse justitie inmiddels om uitlevering hebben gevraagd, maar de Münchense krant, noch de Duitse autoriteiten gaven bijzonderheden over het reisdoel van de twee.

Een woordvoerder van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigde de arrestatie van de twee Jemenieten. Of de arrestatie verband houden met Al-Qaeda wilde de woordvoerder niet zeggen. Een andere zegsman deed dat wel. Deze woordvoerder, die betrokken is bij de strijd tegen het terrorisme, zei dat ,,één van de twee een heel belangrijke schijnt te zijn'' en dat beiden ,,in algemene zin'' bij het terreurnetwerk Al-Qaeda zijn betrokken.

Het massablad Bild van vandaag bestempelt de aanhoudingen als ,,extreem belangrijk'' en beroept zich daarbij op ongenoemde ,,veiligheidsbronnen''.

Duitsland heeft als uitvalsbasis gediend voor een aantal van de terroristen die op 11 september 2001 de aanslagen op het World Trade Centre en het Pentagon pleegden. Drie van de daders woonden in Hamburg. In Hamburg wordt op dit moment een proces gevoerd tegen de Marokkaan Mounir El-Motassadeq, die wordt verdacht van samenzwering met de daders van `11 september'.

In de Zuid-Pakistaanse havenstad Karachi heeft de politie gisteren na een belegering en een korte veldslag eveneens twee vermoedelijke leden van Al-Qaeda opgepakt, een Jemeniet en een Egyptenaar.