Duisenberg biedt haar excuses aan

Gretta Duisenberg heeft zich gisteren verontschuldigd voor haar uitspraak over de bezetting door Israël van Palestijnse gebieden. Ze had in het Algemeen Dagblad gezegd dat deze erger is dan de Duitse bezetting van Nederland in de Tweede Wereldoorlog, afgezien van de holocaust. Joodse groeperingen in Nederland reageerden met afschuw op haar uitspraak.

Duisenberg, voorzitster van het platform Stop de Bezetting, zegt in een korte verklaring te betreuren dat de vergelijking als kwetsend is ervaren. Ze zegt nooit de bedoeling te hebben gehad iemand te kwetsen. Deze week bezocht Duisenberg de Palestijnse gebieden.

Wim Duisenberg, president van de Europese Centrale Bank, is gevraagd om opheldering over zijn opmerking dat hij ,,voor 100 procent'' achter zijn vrouw Gretta staat. Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) heeft hem in een brief negen omstreden uitspraken van haar voorgelegd over het conflict tussen Israël en de Palestijnen. Minister De Hoop Scheffer (Buitenlandse Zaken), voorzitter Prodi van de Europese Commissie en het Griekse voorzitterschap van de EU krijgen een afschrift. Gretta Duisenberg heeft gezegd dat ze enig begrip heeft voor Palestijnen die aanslagen plegen op Israëlische doelen. Hierover ontstond commotie, mede omdat ze met een diplomatiek paspoort reisde. Wim Duisenberg schreef in een e-mail aan minister De Hoop Scheffer dat hij zijn vrouw steunde. Het CIDI wil nu weten of dat ook haar omstreden uitspraken geldt.

Volgens demissionair minister van Financiën Hoogervorst lijkt het erop dat Duisenberg wordt meegezogen in de activiteiten van zijn vrouw. Hoogervorst vindt dat een president van de ECB buiten elk politiek gekrakeel moet blijven, zei hij gisteravond in het tv-programma Netwerk. Een persconferentie die Gretta Duisenberg vanavond zou geven bij aankomst op Schiphol is afgezegd wegens bedreigingen, aldus de woordvoerder van haar delegatie H. de Boer.