`Dopezondaar' geheim

Het internationaal sporttribunaal (TAS) in Lausanne heeft bepaald dat de Amerikaanse atletiekbond (USATF) de naam van een op doping betrapte olympische medaillewinnaar geheim mag houden. De internationale atletiekfederatie (IAAF) had de USATF gevraagd de naam te openbaren.

Het gaat om een Amerikaan die bij de Spelen in Sydney in 2000 een medaille behaalde. Deze atleet en nog twaalf landgenoten werden in 1998 tijdens de Amerikaanse kampioenschappen bij dopingtests positief bevonden, maar zijn vervolgens om welke reden dan ook niet gestraft.

Dat vond het TAS voldoende reden om de privacy van de betrokkenen te beschermen. Daarmee is de IAAF en ook het Internationaal Olympisch Comité de mond gesnoerd.

Want zelfs IOC-voorzitter Jacques Rogge bemoeide zich in het verleden met de zaak, door de Amerikaanse bond disciplinaire maatregelen voor te houden in het geval dat die zou blijven zwijgen.