Buchwald weg als directeur De Balie

Christoph Buchwald is met ingang van afgelopen woensdag gestopt als directeur van De Balie, centrum voor politiek en cultuur aan het Leidseplein in Amsterdam. De voornaamste reden voor zijn vertrek is Buchwalds behoefte om ,,inhoudelijk bezig te zijn op het gebied van kunst, boeken en cultuur'', aldus Eva Groentjes, hoofd communicatie. Bij De Balie moest Buchwald zich ook bezighouden met gebieden als politiek, cinema en nieuwe media, en had hij tevens allerlei praktische zaken onder zijn hoede, zoals de plotseling aangescherpte brandveiligheidseisen die vorig jaar een aantal Amsterdamse theaters met sluiting bedreigden.

De directie van De Balie heeft nog geen opvolger op het oog. Waarschijnlijk volgende week verschijnt een advertentie voor de vacature in de kranten. Interim-directeur Marie-José Grotenhuis handelt de lopende zaken af.

De Duitse voormalig uitgever Buchwald heeft de functie slechts een jaar en drie maanden vervuld. Het is op zich niet ongebruikelijk dat een directeur van De Balie relatief kort aanblijft. Buchwald was de opvolger van Andrée van Es, die ook vertrok omdat ze meer inhoudelijk wilde werken. Zij was de vijfde directeur in negen jaar. Alleen oprichter Felix Rottenberg hield het twaalf jaar vol.

Voordat hij bij De Balie kwam, was Buchwald werkzaam bij de Duitse uitgeverij Suhrkamp. Hij was er als `kroonprins' binnengehaald, maar vertrok na drie jaar omdat directeur Siegfried Unseld hem geen ruimte liet, zei hij. Vervolgens was er even sprake van dat Buchwald het Rotterdamse beeldinstituut Las Palmas zou gaan leiden, maar hij trok zich terug voordat duidelijk werd dat dat nooit van de grond zou komen.

Buchwald gaat voorlopig verder met zijn werkzaamheden voor uitgeverij Cossee van zijn vrouw Eva Cossée, die hij ook tijdens zijn directeurschap van De Balie al volop uitoefende. Verder blijft hij verbonden aan De Balie als een van de twintig programmamakers. Op dit moment werkt hij aan een reeks cultuurdebatten.