Balkenende laat Kuit schieten

Hoe lang zijn de tenen van Jan Peter Balkenende? Lang, zo bleek gisteren. De demissionaire premier en CDA-lijsttrekker zegde slechts enkele uren voor de uitzending een gesprek met luisteraars van Radio Rijnmond af omdat de presentatrice van het gesprek hem een dag eerder onheus bejegend zou hebben in een televisieuitzending op Nederland 1.

Donderdagavond werd Balkenende in het IKON-programma Voor je kiezen nogal stevig aangepakt door onder meer Natasja Kuit. Na afloop van het debat beende een woedende Balkenende voor het oog van de camera direct weg. Toen Balkenendes woordvoerder Jack de Vries gistermiddag vernam dat dezelfde Kuit 's avonds een gesprek tussen Balkenende en luisteraars aan elkaar zou praten op Radio Rijnmond, stelde hij voor eerst ,,het akkefietje'' bij de IKON uit te praten. Kuit: ,,Maar het schema in de campagne zat zo vol dat dat gesprek pas na 22 januari, de verkiezingsdatum, zou kunnen plaatsvinden. Daar hadden we dus niks aan.''

Het CDA weigerde vervolgens Balkenende af te vaardigen en demissionair minister van Justitie Piet Hein Donner aan. Radio Rijnmond weigerde dat, zodat de uitzending het gisteravond zonder CDA-prominent moest stellen. De Vries zegt in een reactie dat tegenslagen in tv-optredens ,,erbij horen'' in de campagne en betreurt het dat het gesprek niet kon doorgaan. Van een gebrek aan professionaliteit getuigt dat volgens hem niet, ,,ongelukkig'' is het wel.

Tips en reacties naar: frontberichten@nrc.nl