Baas Sony Music snel vervangen

Bestuursvoorzitter Tommy Mottola van muziekmaatschappij Sony Music heeft gisteren laten weten dat hij vervroegd vertrekt. Mottola had nog een contract voor twee jaar, maar hij wil nu een eigen muzieklabel oprichten. Zijn positie stond onder druk na teleurstellende financiële resultaten.

Mottola heeft veertien jaar gewerkt voor Sony Music, dat een onderdeel is van het Japanse elektronicabedrijf Sony. Hij contracteerde onder andere de Amerikaanse zangeressen Céline Dion en Mariah Carey. Met de laatste trouwde hij later om daarna weer van haar te scheiden.

De opvolger van Mottola wordt Andrew Lack, zo is gisteren door een woordvoerder van Sony Music bekendgemaakt. Lack is nu bestuursvoorzitter van de Amerikaanse televisiemaatschappij NBC. NBC heeft enkele goed bekeken Amerikaanse nieuwsprogramma's. Lack heeft geen ervaring in de muziekindustrie. Hij heeft bijna zijn hele loopbaan gewerkt voor Amerikaanse televisiestations. Eerst zeventien jaar bij CBS, sinds 1993 bij NBC.

Een van de eerste taken van Lack zal een financiële reorganisatie bij Sony Music zijn, werd Lack meegedeeld. Vrijwel alle muziekmaatschappijen hebben last van dalende inkomsten, onder meer als gevolg van het illegaal binnenhalen van muziek via internet.