Apartheid in de videoclip

De rassenscheiding in de videoclip is nagenoeg compleet. De orgiën en feesten in de clips van de arrenbie- en hiphopmuzikanten worden, op een enkel blond prijsdier na, geheel bevolkt door zwarten. In rockclips komen daarentegen bijna alleen blanke kids uit de suburbs voor. Zo zien we het quasi-opstandige suburbia-sterretje Avril Lavigne in haar nieuwste clip op een auto zingen voor een wild hossende menigte blanke jongeren. Alleen rechts vooraan staan twee zwarten, zoals er op elk heavy metal-concert ook altijd wel een verdwaalde zwarte rondloopt met het logo van Iron Maiden op de rug van zijn spijkerjasje genaaid.

Een van de opvallendste clips van de laatste maanden is daarom `Like I Love You' van Justin Timberlake. Hierin laat de blanke Timberlake zich uitsluitend door zwarten omringen. In de clip lijkt Timberlake zich te bevinden in een gestileerde versie van een zwart getto in een of andere Amerikaanse stad, waar hij danst met zijn zwarte vrienden en vriendinnen. Een zwarte rapper mag een tussenstukje vullen met zijn gepraat en Timberlake zoent zelfs een zwart meisje.

Gewend als je bent aan de apartheid in de videoclip, begin je te denken dat Timberlake misschien een heel lichte halfzwarte is. Maar volgens alle biografieën op internet is hij een 21-jarige blauwogige jongen uit een suburb van Memphis. Timberlake was tot voor kort een van de leden van de boygroup 'N Sync. Maar net zoals het jochie Robbie Williams na zijn jaren in Take That! op eigen kracht (en op raadselachtige wijze) een volwassen ster werd, zo is Timberlake nu ook bezig met een succesrijke solocarrière.

Niet alleen door de doorbreking van de apartheid maar ook door Timberlake zelf is `Like I Love You' een opmerkelijke clip. Timberlakes zang (falset en kreetjes) en dans (kronkelbewegingen en pirouettes) lijken namelijk sprekend op die van Michael Jackson. Het hele nummer zou trouwens door de Michael Jackson van een jaar of tien geleden geschreven kunnen zijn. Dit alles maakt van `Like I Love You', waarschijnlijk onbedoeld, ook een grappige clip. Want Michael Jackson is tenslotte de zwarte zanger die door operaties of door een zeldzame ziekte steeds witter wordt. Zoals Jackson een witte zwarte is, zo is Timberlake in `Like I Love You' een zwarte witte: het verschil is minimaal.

    • Bernard Hulsman