Aantal banen in VS neemt opeens af

Het aantal beschikbare arbeidsplaatsen in de Verenigde Staten (VS), met uitzondering van de agrarische sector, is in december niet met 13.000 gestegen, zoals werd verwacht, maar met 101.000 afgenomen. Tegelijkertijd is het werkloosheidscijfer met 6 procent, ongeveer 8,6 miljoen mensen, onveranderd gebleven ten opzichte van november. Dit heeft het Amerikaanse ministerie van Arbeid gistermiddag bekendgemaakt.

Europese en Amerikaanse effectenbeurzen reageerden aanvankelijk teleurgesteld op de cijfers. Maar uiteindelijk kwamen de meeste beurzen toch weer uit rond of boven de slotkoersen van een dag eerder. Analisten verklaren dit met het optimisme dat onder beleggers zou bestaan voor het komende boekjaar.

De Amsterdamse beursindex AEX sloot de dag vrijwel onveranderd af op 333,13 punten, een daling van 0,01 procent. De toonaangevende Amerikaanse Dow-Jonesindex sloot gisteravond 8,77 punten hoger op 8784,95 punten, een winst van 0,1 procent. Technologiebeurs Nasdaq deed het iets beter en sloot met een plus van 9,29 punten (0,65 procent) op 1447,75 punten.

Toch zijn analisten bezorgd over de onverwacht slechte cijfers uit de VS. ,,Ze vertellen ons dat de economie bedrijven nog steeds onvoldoende uitnodigt om weer mensen in dienst te nemen'', aldus een van hen in het Amerikaanse dagblad The New York Times. Ook de Amerikaanse president Bush zegt ,,zeer verontrust'' te zijn over de jongste cijfers. Hij spoorde het Congres gisteren aan om het deze week door hem gepresenteerde hulppakket voor de Amerikaanse economie zo snel mogelijk goed te keuren. Bush wil met een belastingverlaging van 674 miljard dollar de economie stimuleren.

De vermindering van het aantal banen in december is de grootste sinds vorig jaar februari. Het banenverlies over november is gecorrigeerd. Volgens eerdere ramingen ging het om een afname van 40.000 banen. Nu blijken er in die maand 88.000 minder banen te zijn geweest.

De detailhandel in de VS gaf in december het opmerkelijkste beeld. In de kerstmaand neemt het aantal winkelbedienden normaliter flink toe, maar deze keer vielen er juist 104.000 ontslagen in deze sector. In de industrie gingen 65.000 banen verloren, over heel 2002 waren het er bijna 600.000. Het aantal banen in de industrie is sinds augustus 2000 elke maand afgenomen.

Groei van de Amerikaanse werkgelegenheid was er vorige maand alleen in de dienstensector, bij de overheid en in de bouwsector. Het totale aantal banen in de VS nam in het afgelopen jaar met 181.000 af.