Wapeninspecteurs: geen hard bewijs

De wapeninspecteurs van de Verenigde Naties in Irak hebben geen hard bewijs (`smoking guns') gevonden van illegale Iraakse wapenprogramma's, maar de informatie die Bagdad heeft verschaft over zijn wapenprogramma's is onvolledig.

Chef-wapeninspecteurs Hans Blix en Mohamed ElBaradei deelden de Veiligheidsraad van de VN in New York gisteren in een tussentijds verslag mee dat Irak ,,een heleboel vragen had nagelaten te beantwoorden'' in de 12.000 pagina's tellende opgave die het een maand geleden bij de Veiligheidsraad indiende. Die eerste indruk die de VN meteen al hadden, is volgens Blix na diepgaande analyse bevestigd. Hij zei dat het aan Irak is aan te tonen dat het geen verboden wapens heeft; niet aan zijn staf om te bewijzen dat het die heeft. Blix zei dat als de wapeninspecteurs ,,iets dramatisch'' vinden in Irak, zij dat onmiddellijk aan de Veiligheidsraad zullen melden.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, zei gisteren dat voor een Amerikaanse aanval op Irak geen ,,heterdaad'' noodzakelijk is. In reactie op de verklaring van Blix zei Powell dat afwezigheid van hard bewijs niet betekent dat er geen wezenlijke Iraakse schendingen van resolutie 1441 van de Veiligheidsraad, die de Iraakse ontwapening regelt, zijn. ,,Als de internationale gemeenschap ziet dat Saddam Hussein niet meewerkt in een richting die u toestaat om de waarheid over het onderwerp te ontdekken, dan schendt hij de resolutie van de VN'', aldus Powell. Een woordvoerder van het Witte Huis op zijn beurt zei dat ,,het probleem met wapens die zijn verborgen is dat je hun rook niet kan zien''. ,,Voor ons is het een feit dat daar wapens zijn.''

Na zijn minister van Buitenlandse Zaken Jack Straw en diens Amerikaanse collega Powell heeft gisteren ook de Britse premier, Tony Blair, gezegd dat de wapeninspecteurs tijd en ruimte moet worden gegeven om hun werk in Irak te doen en dat 27 januari, wanneer zij volgens `1441' een rapport moeten indienen, geen tijdslimiet vormt. ,,We zitten midden in een proces. De VN-inspecteurs hebben net, begin dit jaar, hun voltallige bezetting bereikt'', zo zei Blair tegen zijn ministers volgens zijn officiële woordvoerder. Deze sprak overigens tegelijk een bericht van eerder deze week in de Daily Telegraph tegen dat Blair er bij de Verenigde Staten op aandringt om een aanval op Irak verscheidene maanden uit te stellen om de inspecteurs meer tijd te geven om bewijs tegen Saddam Hussein te vinden.