Vijf extra ruimten bij graf Qin Shihuang

In de Chinese stad Xi'an zijn nog vijf extra ruimten ontdekt die deel uitmaken van het grote ondergrondse grafcomplex van de eerste keizer van China. Dat hebben Chinese archeologen deze week bekendgemaakt.

De ruimten zijn nog groter dan de eerder blootgelegde delen van het grafcomplex, die het inmiddels wereldberoemde leger van terracotta krijgers bevatten.

De archeologen hebben de nieuwe ruimten nog niet geopend, maar zij vermoeden dat die een gezamelijke oppervlakte van zo'n 70.000 vierkante meter beslaan. Keizer Qin Shihuang wist in 221 voor Christus het eerste Chinese keizerrijk te stichten door een aantal naburige staten te annexeren, en China's latere leider Mao Zedong had veel bewondering voor zijn tirannieke maar krachtige bestuur.

Qin Shihuang startte de bouw van de Chinese Muur, hij standaardiseerde het Chinese schrift en gaf de opdracht tot een grootschalige boekverbranding van hem onwelgevallige teksten. De Qin-dynastie die hij stichtte, en die `eeuwig' zou gaan duren, werd al vier jaar na zijn dood beëindigd door de nieuwe heersers van de Han.

De eigenlijke grafheuvel van Qin Shihuang zelf, die zich in de buurt van de terracotta beelden bevindt, is nog steeds niet geopend. Die zou naar verluidt een nagebouwd universum omvatten, met onder meer rivieren van kwik.

In de jaren zeventig werd wel besloten tot het opgraven, restaureren en tentoonstellen van de duizenden beelden van krijgers en paarden die in de ruimten bij de grafheuvel waren aangetroffen. Daarmee kon Xi'an uitgroeien tot een van de belangrijkste trekpleisters van het toerisme in China.

    • Garrie van Pinxteren