Verliefde zakvleermuis zegt het met stank

Goed viesdoen is een kunst. De dieren kunnen er wat van. Deze keer: verleiden met viezigheid

Hoe meer stank je in het gezicht van een mooi vrouwtje kunt wapperen, des te populairder je bent. Zo gaat het in de wereld van verliefde zakvleermuizen. Dat zijn vrij kleine vleermuizen die in Zuid-Amerika leven. De mannetjes hebben grote zakvormige openingen aan de voorkant van hun vleermuisvlerken. Die zakken ruiken stevig. Lang dachten mensen daarom dat er speciale stinkklieren inzaten. Maar kortgeleden kwam iemand er achter dat dat niet zo is. Er zit geen klier in. Maar wel een hoop viezigheid. Die stoppen de mannetjes er zelf in.

Elke middag nemen ze de tijd om hun eigen parfum eens even goed te mengen. Ondersteboven hangend gaan ze aan de slag. Wat druppeltjes eigen plas, en nog wat stevig ruikende stoffen uit hun onderlijf, of beter, bovenlijf. Wat er naar beneden komt druppelen vangen ze op, in hun tasjes. Ze doen er van alles bij wat zo te pas komt. Zelfs een paar druppeltjes vleermuisspuug, als een middeleeuwse heks die een toverdrankje mengt.

Ze gebruiken hun eigen afval dus opnieuw. Handig van ze, want zo heb je geen klieren nodig om opvallend te ruiken. En je hebt je geurtje ook nog eens altijd bij de hand.

Hun zakken kunnen ze goed dicht houden. Zo gaat het kostbare aroma niet verloren. Maar als het erop aan komt ruiken ze een uur in de wind. En die wind maken die mannetjes nog zelf ook. Ze vliegen druk om de vrouwtjes heen, met ingewikkelde zweefbewegingen. En met een speciale vleugelslag sturen ze extra geur af op een extra leuk vrouwtje.

Voor mensen ruiken die vleermuizen allemaal even aantrekkelijk. Maar een zakvleermuisvrouwtje heeft een fijne neus voor een goeie stankdans in de lucht. Een mannetje dat erg zijn best voor haar doet, en stinkt naar haar smaak, wint. Ze wil zijn vrouwtje wel zijn.

Zakvleermuizen leven in kolonies. Mannetjes proberen zo veel mogelijk vrouwtjes in hun haremgroep te krijgen. Maar op een wat grotere groep komen ook weer allerlei andere mannetjes af. Die denken een kansje te kunnen wapperen.

Iedereen vliegt dus af en aan. Behalve de vrouwtjes natuurlijk. Die blijven er lekker lui bij hangen, kijken het eens aan, en laten hun neus al het werk doen. Af en toe doen ze een dutje, of piepen een beetje met een buurvrouw. En die mannetjes maar wapperen. Zoals bij mensen de echte mannetjes zich uitsloven en druk doen met dure auto's en stoere motorfietsen, in te kleine T-shirtjes en met rollende spierballen. Kijk míj eens, in plaats van ruik míj eens. Hoewel sommige mannen ook vreemd ruikende aftershave opdoen, waar je neus echt van opkijkt.

Vrouwen zijn vaak veel verstandiger. Ook bij zakvleermuizen. Zij hebben ook wel zakjes, maar daar stoppen ze niets in. Ze zijn wel wijzer.

Toch zijn die mannetjes op een manier wel weer slim. Slimme vieze dieren met een speciale truc, die niemand anders heeft verzonnen. Je kunt viezigheid maken. Je kunt die eten. Je kunt die spugen. En je kunt erin baden. Je kunt er naar ruiken. Maar kun je die ook verzamelen? Ja, dat kan. Eén dier doet dat dus, de zakvleermuis. Een echte liefhebber! Daarom gaat de aanmoedigingsprijs van deze serie naar die toegewijde viezerik.

    • Frans van der Helm