Telegraaf krijgt in Twente apart katern over regio

Dagblad De Telegraaf bevat met ingang van half maart in Twente dagelijks een apart katern regionaal nieuws. De Telegraaf heeft redactioneel en financieel geen bemoeienis met de Twentse bijlage. De bijlage wordt uitgegeven door het speciaal hiervoor opgerichte bedrijf Regionale Katern Krant C.V (RKK), en is een initiatief van reclamebureau Market Search uit Vriezenveen. Het blad wordt als een aparte bijlage ingevouwen bij de kranten die de Telegraaf in Twente verspreidt onder de abonnees en afzet via de losse verkoop. De oplage bedraagt ongeveer 40.000. Het Regionale Katern betaalt De Telegraaf voor de verspreiding.

Initiatiefnemer G. Gasman spreekt van `de ideale combinatie' van landelijk en regionaal nieuws. De nieuwe krant is volgens hem te vergelijken met het katern regionaal nieuws van een regionale krant, aangevuld met sportberichten. Hij verwacht dat veel abonnees van de regionale krant Twentsche Courant Tubantia de overstap maken naar de Telegraaf.

De krant wordt gemaakt door dertig werknemers, waarvan de helft bestaat uit redacteuren en correspondenten. Zij moeten worden betaald uit de advertentie-inkomsten. ,,Zelfs als dat heel erg tegenvalt, kunnen wij het minimaal twee jaar volhouden'', zegt Gasman. Hij wil niet zeggen wie, behalve reclamebureau Market Search, de financiers zijn. De Telegraaf is dat op dit moment niet.

Een woordvoerder van het Telegraaf-concern sluit niet uit dat de landelijke krant op termijn wel financieel gaat participeren. ,,We houden alle opties open.'' Het Twentse katern is volgens hem niet te vergelijken met de editiepagina's die de krant in Amsterdam en Rotterdam uitbrengt, omdat deze in eigen beheer worden gemaakt. Met de uitgever van het Twentse bijlage zijn wel afspraken gemaakt over de inhoud van de krant. ,,We mogen geen politieke standpunten innemen of foto's van blote dames plaatsen'', aldus Gasman.

Er bestaan volgens De Telegraaf en RKK geen plannen om elders in Nederland katernen met regionaal nieuws te gaan maken. Gasman: ,,We starten hier en kijken hoe het gaat.''

De directie van de Telegraaf maakte gisteren bekend dat het bedrijf in 2002 een licht verlies heeft geleden als gevolg van de kosten van eerder aangekondigde reorganisaties. Daarbij zijn onder andere vijfhonderd banen geschrapt. De Telegraaf heft het verliesgevende Dagblad van Almere op en krimpt de redacties van de kranten van het concern in. Het operationele resultaat was in 2002 positief, maar werd wel gedrukt door een scherpe daling van de advertentie-omzet. Voor 2003 doet het uitgeversconcern geen voorspellingen.