Schepper van De Generaal

Peter de Smet, tekenaar van onder meer de strip De Generaal en de ridderstrip Joris PK is maandag op 58-jarige leeftijd in zijn woonplaats Amsterdam overleden. De voormalig hoofdredacteur van het stripblad Eppo, Frits van der Heide, heeft dit gisteren bevestigd.

De Generaal werd onder meer gepubliceerd in het weekblad Pep (later Eppo) en het stripblad Titanic. In totaal verschenen er veertien albums over de avonturen van de generaal wiens – vaak zeer ingenieuze – pogingen om de macht te grijpen onvermijdelijk eindigden in een tragische en lachwekkende mislukking. Naast De Generaal tekende De Smet series als Joris PK, Viva Zapapa en De Meester. Ook in de Donald Duck is werk van hem verschenen: Otto, Olivier en Oscar.

Peter de Smet begon zijn loopbaan als reclametekenaar. Hij was actief voor bureaus in Nederland en België. In 1967 verkocht hij zijn eerste strip, een oerversie van De Generaal, aan het weekblad Kuifje. De strip werd echter nooit gepubliceerd. In 1971 verscheen De Generaal voor het eerst in het stripblad Pep.

In 1985 ontving De Smet de Stripschapprijs voor zijn gehele werk, maar hij zal vooral voortleven als de schepper van De Generaal. De populaire strip werd naast de heldere, open tekeningen in ,,klare lijnen'' en de aanstekelijke humor vooral geroemd om het aparte taalgebruik. Collega-striptekenaar Martin Lodewijk, die met De Smet aan de wieg stond van Pep en later het stripschrift Titanic, noemt De Smet ,,een getalenteerd verteller en observator, met een bijzonder gevoel voor vlakverdeling. Zijn lay-outs zagen er altijd prachtig uit''.

De Smet, die naast zijn strips ook als reclametekenaar is blijven werken, had grote belangstelling voor de geschiedenis, in het bijzonder de Tweede Wereldoorlog en de Russische revolutie. Helaas zijn strips over deze onderwerpen blijven steken in een aanzet van de eerste drie of vier pagina's. Ook de ambitieuze plannen voor een tekenfilmversie van De Generaal zijn nooit verwezenlijkt.

Sinds 1997 heeft Peter de Smet wegens problemen met zijn gezondheid geen strips meer kunnen tekenen.

    • Dik Rondeltap