Rus is jongste De Rooy de baas

Het vrachtwagenteam van Gerard de Rooy heeft gisteren tijdens de achtste etappe van de Dakar-rally de eerste plaats in het klassement moeten prijsgeven. Het team van de pas 22-jarige chauffeur verloor in de rit van Ghat naar Sabha in Libië, met 727 kilometer het langste traject in de woestijnrally, kostbare tijd. Met een achterstand van ruim acht minuten op de winnaar Vladimir Tchaguine kwam De Rooy junior als tweede over de finish. In het klassement heeft De Rooy een achterstand van een halve minuut op de Rus.

De achtste etappe ging over een verraderlijk parcours, dat veel slachtoffers maakte. Na honderden kilometers over gigantische zandduinen en scherpe rotsen eindigde de proef met een traject met `wandelende duinen'. Liefst negen deelnemers moesten de rally gewond verlaten. De Japanner Shinozuka lanceerde zijn auto op een duin en raakte zwaargewond. De Zuid-Afrikaanse motorrijder Alfie Cox, vorig jaar tweede, moest met een schouderblessure opgeven. De Nederlanders Marcel van Vliet en Marc Wams sloegen met hun Mitsubishi Pajero ook over de kop, maar konden wel verder.

Op het zware parcours besloot Gerard de Rooy het gisteren rustig aan te doen, vertelde hij na afloop. ,,Ik ben twee keer gestopt. De eerste keer omdat ik over een motor reed van een rijder die pech had. Later dacht ik iets te horen en ben ik uitgestapt om een kijkje te nemen. Dat kost toch gauw vijf minuten. Maar het was niets, gelukkig. Ik heb dus een beste dag gehad.''

Dat vond ook vader Jan de Rooy, die op de dertiende plaats finishte, op 13,37 minuut achter de winnaar. In het klassement belandde de drievoudig oud-winnaar op de vierde plaats, bijna twee uur achter de leider.

De dagzege bij de auto's ging naar de Japanner Hiroshi Masuoka. De Fransman Stephane Peterhansel, die als tweede eindigde, bleef aan de leiding in het klassement. Bij de motoren zegevierde de Italiaan Giovanni Sala. Zijn landgenoot Fabrizio Meoni, de afgelopen twee jaar winnaar van de woestijnrally, klom door een slecht dag van de Fransman Richard Sainct naar de eerste plaats in het klassement.