`Propaganda' Sharon van het scherm gehaald

De Israëlische premier Ariel Sharon is gisteren door de rechter die toezicht houdt op de verkiezingspropaganda, de mond gesnoerd. Opperrechter Mishael Cheshin liet tien minuten nadat Sharon aan ,,de televisie- en radiorede van zijn leven'' was begonnen, de knoppen van de drie tv-stations en alle radiostations omdraaien. Hij greep in omdat Sharon zijns inziens de kieswet negeerde door politieke propaganda te bedrijven in plaats van zakelijke opheldering te verschaffen over illegale werving van verkiezingsfondsen tijdens interne voorverkiezingen in Likud in 1999.

Sharon had het Israëlische volk beloofd zich met documenten te zuiveren van de beschuldiging dat hij een oplichter is. Geen document kwam tijdens Sharons met grote spanning tegemoet geziene verdedigingsrede echter boven tafel. Geen enkele brandende vraag over de lening van 1,5 miljoen dollar van een Zuid-Afrikaanse zakenman werd beantwoord. Sharon negeerde de kern van de zaak die hem in opspraak heeft gebracht. Hij ging over tot de aanval tegen de Arbeidspartij en Amram Mitzna, de nieuwe leider van deze partij. Het opbreken van de regering van nationale eenheid door de socialisten was volgens Sharon het begin van een grote samenzwering van die zijde om hem ten val te brengen. De Arbeidspartij heeft volgens hem zelfs meer belang bij het binnenhalen van politieke winst dan Israël op het Iraakse gevaar voor te bereiden. ,,Zijn jullie helemaal gek geworden'', verdedigde Sharon zich tegen snieren van de socialisten dat hij en zijn zonen aan het hoofd staan van een maffia. Sharon vroeg zich af of Mitzna zich bij de politie had gemeld over verkiezingscorruptie in zijn partij.

Voor rechter Cheshin schond Sharon met deze lange politieke uithalen tegen zijn politieke tegenstanders de kieswet, die geen politieke propaganda toestaat buiten de daarvoor uitgezette tijden voor tv- en radiopropaganda. De televisie en radio voldeden prompt aan zijn bevel om de uitzendingen van Sharons persconferentie te onderbreken. Zo'n blamage is nog geen enkele Israëlische premier overkomen.

Premier Sharon speelde gisteravond de rol van de getergde underdog. Hij presenteerde zich aan zijn volk als het kind van de onschuld. Misschien haalt hij met het opwekken van diepe emoties wat van het in de opiniepeilingen verloren terrein terug. ,,Aftreden'' raden twee invloedrijke commentatoren in de Israëlische kranten Ha'aretz en Ma'ariv hem echter vanochtend even nuchter als dringend aan.