Overnameslag bij Amerikaans staal

US Steel, de grootste staalproducent van de Verenigde Staten, neemt voor 950 miljoen dollar de in surseance verkerende concurrent National Steel over. Dat heeft het concern gisteren bekendgemaakt. US Steel wordt na de overname de vijfde staalproducent ter wereld, met een jaarproductie van 25 miljoen ton staal.

US Steel dreigde zijn positie als grootste staalproducent van de VS te verliezen door de eerder deze week aangekondigde overname van Bethlehem Steel door de International Steel Group voor 1,5 miljard dollar. De beide Amerikaanse staalproducenten hebben samen een jaarproductie van 16 miljoen ton staal en werden daarmee groter dan US Steel, dat 13,5 miljoen ton staal produceert. Door de overname van National Steel blijft US Steel de grootste. Het is daarmee overigens nog altijd aanmerkelijk kleiner dan de grootste staalproducent ter wereld, het Spaans/Frans/Luxemburgse Arcelor (43 miljoen ton).

Met twee grote overnames in één week komt de consolidatie in de Amerikaanse staalindustrie op stoom. Nagenoeg alle Amerikaanse staalconcerns maken verlies en moeten ingrijpend saneren om uit de rode cijfers te komen. US Steel betaalt 100 miljoen dollar in aandelen en 850 miljoen in contanten.