Omstreden pulpfabriek Akzo `toch gebouwd'

De terugtrekking door Akzo Nobel uit een, onder milieubeschermers, omstreden project om een papierpulpfabriek te bouwen op het Indonesische eiland Kalimantan heeft geen enkele consequentie voor de voortgang van de bouw. Dat zegt de directeur van United Fiber Systems (UFS), het Singaporese bedrijf dat het project leidt.

,,Er zijn zoveel ondernemingen zoals Akzo Nobel, en genoeg zijn geïnteresseerd om onze partner te worden'', zegt Sven Edström, ceo van UFS. Het concern zou als partner een fabriek bouwen die chemicaliën produceert voor het bleken van pulp voor het maken van papier. Maar Akzo Nobel maakte eerder deze week duidelijk dat het niet langer in het project gelooft.

Volgens Edström wil dit besluit helemaal niet zeggen dat Akzo Nobel niet bij de fabriek betrokken zal raken. ,,Er zijn talloze samenwerkingsvormen te bedenken. Zo zou Akzo Nobel onze toeleverancier van apparatuur of chemicaliën of allebei kunnen worden.'' [Een woordvoerder van Akzo Nobel zegt op voorhand niets te willen uitsluiten. Maar volgens hem is het zeer de vraag of het project zakelijk aantrekkelijk zal zijn – ,,dat is hoogst onwaarschijnlijk''.]

Eind vorig jaar sloot het Singaporese bedrijf een overeenkomst met de China National Machinery and Equipment Import and Export Corporation dat 80 procent financiert van de bouw van de fabriek in Sakupung Balaut in het zuiden van Kalimantan.

Milieuorganisaties verzetten zich tegen de komst van de fabriek. Ze stellen dat het project volledig ten koste gaat van het onvervangbare tropische regenwoud van Kalimantan. UFS stelt daar tegenover dat ze juist uitsluitend hout gebruikt dat van plantages komt. ,,In tegenstelling tot de pulpfabrieken op Sumatra wordt dit de meest milieuvriendelijke papierfabriek ter wereld'', stelt Edström.

De komst van de fabriek hangt ook af van een lening door de Wereldbank. De milieu- en duurzaamheidscriteria die de bank hanteert, zouden een lening in de weg staan. Edström ontkent dat: ,,We gebruiken de nieuwste technologieën en zullen voldoen aan alle regels en wetten. De Wereldbank is dicht bij een beslissing om in onze fabriek te participeren.''

    • Robert Giebels