NVM wil de rust bewaren

Terwijl panden langer te koop staan en de duurste woningen al goedkoper worden, blijft de NVM rustig. `Een huis blijft een mooie investering.'

De sfeer op de woningmarkt? ,,Die is ontspannen.'' Het láátste dat vice-voorzitter Wim van Kampen van Nederlands grootste makelaarsbelangenvereniging NVM wil doen, is onrust zaaien: ,,De markt zal zich het komende jaar gewoon rustig en geleidelijk ontwikkelen. Een huis blijft een mooie investering, echt iets om vertrouwen in te blijven hebben.''

Maar de feiten geven een ander beeld te zien. De markt is juist niet meer rustig, en huizenkopers hebben er steeds minder vertrouwen in. Sterker nog: aan de bovenkant van de markt treden de eerste prijsdalingen alweer op, zo moest de NVM gisteren schoorvoetend bekennen. De prijs van de duurste 20 procent van alle vier de segmenten die de NVM onderscheidt (vrijstaande woningen, appartementen, hoekwoningen en tussenwoningen) is in het vierde kwartaal van 2002 gedaald met 0,7 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. In het derde kwartaal bedroeg dat percentage ten opzichte van de drie maanden daarvoor nog 0,0.

Voor het hoogste segment, en nu heeft de NVM het dan wel alleen weer over panden die meer kosten dan 400.000 (buiten de Randstad) en 500.000 euro (binnen de Randstad), voorzien de makelaars eufemistisch een ,,prijscorrectie''. Onder druk van verliezen van woningkopers op de effectenbeurs en tegenvallende resultaten van ondernemingen stagneert de doorstroming naar duurdere woningen.

Maar ook over deze onheilstijdingen blijft Van Kampen als bestuurder van de lobbyorganisatie – die zelf ook een makelaarskantoor heeft, zo vermeldde hij gisteren nog eens trots – positief. ,,Wij makelaars kijken met veel optimisme en enthousiasme naar de ontwikkelingen.'' De makelaars springen hierbij in hun vaste reflex: akkoord, stellen ze, de afgelopen jaren zijn wat hectisch geweest op de woningmarkt. Kopers moesten snel beslissen en makelaars hadden vaak genoeg aan een sleutel in de voordeur te steken en een woningzoeker riep al `verkocht!'. Maar juist nu de markt 'rustiger' wordt (meer huizen op de markt, een dalend aantal kopers die steeds minder te besteden hebben), zijn makelaars broodnodig, zo prijzen zij zichzelf aan. Wie kan immers beter adviseren om een pand aan te schaffen?

De gisteren gepresenteerde cijfers geven maar beperkt inzicht in de daadwerkelijke toestand op de woningmarkt. De NVM-makelaars overzien met 60 procent van alle Nederlandse woningverkopen misschien wel een substantieel deel van de markt, de verkopen worden altijd vergeleken met het voorafgaande kwartaal. Hierdoor treden seizoensinvloeden op, daar in lente- en zomermaanden traditioneel meer huizen worden verkocht dan in de andere twee jaargetijden.

Naast de prijs van een verkochte woning zelf, is er nog een andere indicator van de markt: de tijd dat een pand daadwerkelijk te koop staat. Die nam voor appartementen toe van 42 dagen in het laatste kwartaal van 2001 tot 48 dagen in de laatste drie maanden van vorig jaar. Voor vrijstaande woningen nam dit toe van 92 naar 103 dagen. Maar ook dit cijfer verhult meer dan het verduidelijkt: alleen de daadwerkelijke verkopen, worden hierin opgenomen. Alle huizen die op dit moment te koop staan, zijn nog niet meegenomen in deze cijfers. De NVM weet hiermee opnieuw de onrust door de sterk veranderende huizenmarkt te verhullen.

Voor 2003 heeft de NVM een novum. Ze doet twee voorspellingen over één markt: de prijzen van de duurste woningen zullen zoals gezegd dalen, maar het onder- en middensegment ,,is nog volop in beweging en zal zijn dynamiek ook behouden''.

    • Freek Staps