Napoleon vervolgd wegens diefstal

Tweehonderd jaar na zijn verovering van Venetië zal Napoleon Bonaparte (1799-1804) terecht staan wegens het stelen van Venetiaanse kunstschatten en vernieling.

De rechtszaak moet voorkomen dat een standbeeld van de Franse keizer op het San Marcoplein komt te staan. Het 2,5 meter hoge beeld werd in 1811 door Venetiaanse kooplui besteld bij beeldhouwer Domenico Banti, stond twee jaar op het plein en werd uiteindelijk in 1814 weggehaald, toen Oostenrijk Venetië veroverde. Waar het beeld van de halfnaakte keizer vervolgens heen ging, is onbekend. Vorig jaar dook het op bij het veilinghuis Sotheby's in New York, waar het door een groep Fransen werd gekocht. Zij wilden het beeld terugbrengen naar Venetië.

Een groep Venetiërs meent echter dat Napoleon een tiran was, die de stad van haar onafhankelijkheid beroofde, haar schatten stal en een deel van de stad vernietigde. ,,Ja, Napoleon speelde een rol in de geschiedenis van de stad. Maar dat deed [de fascistische dictator, red.] Mussolini ook. Moeten we ook een standbeeld van hem hebben?'', vraagt advocaat Mario d'Elia zich af. ,,Het is vergelijkbaar met een standbeeld van Nelson in het Louvre in Parijs'', zo stelt hij. De Britse admiraal Nelson versloeg de Fransen in enkele zeeslagen.

De Franse historici die het beeld kochten, zeggen echter dat Venetianen het beeld bestelden, dat het door een beeldhouwer uit Venetië is gemaakt en dat Napoleon een einde maakte aan een archaïsche, autoritaire staat.

De keizer vernietigde inderdaad enkele gebouwen, maar bouwde ook weer nieuwe. De zaak komt voor in maart.