Moeder vondeling celstraf en land uit

De moeder die vorig jaar haar zoontje Luca (7) bij de Burger King op Amsterdam Centraal achterliet, heeft gisteren van de politierechter 90 dagen celstraf gekregen, waarvan 49 voorwaardelijk. De Chinese moeder met een gezin in Italië had al 41 dagen in voorarrest gezeten.

Volgens de rechter moet de moeder zo snel mogelijk worden herenigd met haar zoon Luca, die samen met haar naar Italië terug moet. Luca is sinds zijn geboorte chronisch ziek, heeft slecht functionerende nieren en zou geestelijk gehandicapt zijn.

Zo'n zes weken nadat de moeder Luca had achtergelaten, meldde zij zich bij de politie om te vragen hoe het met haar zoon ging. Hij was toen ondergebracht bij jeugdzorg in Amsterdam. Volgens de moeder blijft Luca liever bij de mensen die nu voor hem zorgen dan bij haar.

Tijdens de zitting zei de moeder dat ,,iedereen'' in Italië weet dat de Nederlandse overheid ,,de beste'' is voor hulpbehoevenden. Ook de artsen zouden hier ,,de beste'' zijn. Daarom, zegt ze, heeft ze Luca hier achtergelaten en niet in een ander land. Ze heeft op een afstand van de Burger King gewacht totdat de politie hem meenam. Had een ,,enge man'' hem meegenomen dan zou ze hebben ingegrepen.

Een antropoloog stelt in een rapport dat de moeder haar handeling niet als ,,achterlaten'' beschouwt. Volgens de Chinese cultuur zou het lot van Luca `botsen' met het lot van zijn ouders. Luca werd te vroeg geboren, waarzeggers vertelden de moeder dat een demoon Luca achtervolgde. De oplossing was het kind aan anderen geven tot het 16 jaar is. Volgens de officier van justitie doen deze beweegredenen er niet toe. De rechter heeft geoordeeld conform de eis.