Michael J. Sheehy

In het nummer Ballad Of The Pissed Apostle kruipt Michael J. Sheehy in de huid van een volgeling van Jezus, die het tijdens diens kruisiging te druk had met drank en lekkere wijven. De rock-'n-rollmentaliteit is van alle tijden, lijkt de boodschap op zijn derde cd No Longer My Concern. In Sheehy's muziek krijgt die geestesgesteldheid vorm in donker getinte, singer-songwriterachtige ontboezemingen die een behoorlijk gebutst zieleleven doen vermoeden.

Maar een bijtend gevoel voor humor houdt Sheehy, Brit van Ierse afkomst, op de been. Sheehy zet zijn grillige observaties – bitter, met in de verte een zweempje zoet –in een nogal obligate, semi-akoestische vormgeving waarin her en der flarden blues en country rondzwerven.

Dat kan ook anders: in de onaangekondigde tweede versie van Ballad Of The Pissed Apostle, als bonustrack weggestopt aan de rand van de plaat, laat hij een veel dynamischer, met elektronische effecten onderstreepte en veel sterker rockende visie op zijn muziek horen. Ietsje meer van zulk stekelijk venijn was welkom geweest op deze aardige plaat, die in al zijn herfstige melancholie toch wat spanningsloos uitpakt.

Toch weet je nooit of zoiets live nog verrassend uitpakt, zoals vanavond wellicht blijkt in het Grand Theater in Groningen, waar hij optreedt tijdens het Eurosonic-festival.

Michael J. Sheehy: No Longer My Concern (Beggars Banquet BBOCD 229) distr. V2

    • Jacob Haagsma