Inflatie Nederland blijft hoog

De inflatie in Nederland is het afgelopen jaar op een hoog niveau gebleven. De prijzen stegen in 2002 met gemiddeld 3,5 procent. De prijsstijging is een van de hoogste van de afgelopen twintig jaar. Alleen in 2001 (4,5 procent) en 1991 kwam de inflatie hoger uit. Dit maakte het Centraal Bureau van de Statistiek vanochtend bekend.

Het afgelopen jaar was het eerste jaar van de contante euro. Vooral de horeca en gemeentelijke instellingen hebben de introductie gebruikt om hun prijzen op te trekken, zo bleek eerder uit onderzoek door het CPB. President W. Duisenberg van de Europese Centrale Bank onderschreef onlangs dat de monetaire autoriteiten laat zijn geweest met het erkennen van prijsstijgingen als gevolg van de euro. Onlangs maakte het Bedrijfsschap Horeca & Catering bekend dat de horeca kampt met tegenvallende inkomsten als gevolg van de ,,economische malaise''.

De Nederlandse inflatie ligt nog steeds boven het Europees gemiddelde. Voedingsmiddelen, energie en kleding drukten een belangrijk stempel op de prijsstijgingen in 2002. Gas en elektriciteit werden vorig jaar 6 procent duurder. Voedingsmiddelen en alcoholvrije dranken werden vorig jaar 3,8 procent duurder.