Griekse minister: Prestige schuld Spanje

De Griekse minister van Marine, Giorgos Anomeritis, meent dat de Spaanse regering schuldig is aan het zinken van de olietanker Prestige. De tanker, met 77.000 ton olie aan boord, verging half november voor de kust van Galicië.

,,Dit schip zonk niet uit zichzelf. Zij hebben het laten zinken'', aldus Anomeritis. ,,Zes dagen lang aarzelde het schip tussen Portugal en Spanje. Ze stuurden oorlogsschepen uit om het van de een naar de ander te duwen'', zei hij. Anomeritis zei wel het onderzoek van de Spaanse en Franse justitie af te zullen wachten voor hij binnen de Europese Unie over verdere maatregelen wil praten. Griekenland is het komende half jaar voorzitter van de EU, en tevens een van de grootste maritieme mogendheden. Anomeritis heeft volgende week een gesprek met Loyola de Palacio, EU-commissaris voor Transport, over veiligheidsmaatregelen op zee. Hij waarschuwde voor haast. ,,We moeten niet vergeten dat 90 procent van de goederen binnen Europa worden verscheept. Nieuwe maatregelen moeten voorzichtig worden besproken om te voorkomen dat een industrie die duizenden mensen in hun levensonderhoud voorziet, niet uit elkaar knalt.''

De minister deed zijn uitspraken in reactie op een interview met de Griekse kapitein van het schip. Daarin zei kapitein Apostolos Mangouras, die sinds 17 november vastzit, dat zijn schip in ,,perfecte staat'' was. ,,Volgens mij werden we door iets geraakt. Misschien een vrachtschip of een grote golf. Daardoor kwam er een scheur, waardoor het schip 25 tot 30 graden slagzij maakte. Binnen tien minuten spoelde 10.000 ton water binnen'', aldus Mangouras tegen de Griekse krant Ta Nea. ,,Het schip was in perfecte staat en werd goed onderhouden.''

De kapitein ontkende verder de Spaanse autoriteiten te hebben tegengewerkt, zoals hem wordt verweten. ,,Door het slechte weer was de operatie erg moeilijk, en duurde het enkele uren voor we konden worden weggesleept'', zo zei hij.

De Prestige brak bij het zinken, waardoor de lading wegspoelde. Olie bereikt nog steeds de kusten van Noord-Spanje, Portugal en Zuid-Frankrijk.