Gratis treinkaartje wordt KLM te duur

De KLM wil uit bezuiniging stoppen met het gratis treinkaartje. Nu nog maken jaarlijks een miljoen reizigers gebruik van het contract tussen KLM en NS, waarbij reizigers met een KLM-vliegticket gratis van en naar de luchthaven Schiphol kunnen reizen.

De KLM vervoert jaarlijks 16 miljoen reizigers via Schiphol, van wie het meerendeel transferreizigers zijn die de luchthaven gebruiken om over te stappen op een ander toestel. Voor vier miljoen reizigers fungeert Schiphol als begin van hun vlucht. Iets meer dan een miljoen reizigers gebruikt daarbij de (gratis) trein om op Schiphol te komen.

Opmerkelijk is dat dit ongeveer evenveel mensen zijn als voor de invoering van het gratis treinkaartje, dat derhalve geen grote impuls heeft gegeven aan het reizen per trein naar Schiphol. Niettemin kost het contract met de NS de KLM op jaarbasis vele miljoenen euro's. Er wordt tussen KLM en NS nog wel onderhandeld over een nieuw contract, maar KLM eist dat de NS een hogere financiële bijdrage levert dan nu het geval is. Een woordvoerder van KLM acht een nieuw contract echter ,,onwaarschijnlijk'' omdat beide bedrijven drastisch moeten bezuinigen.

KLM maakte eerder deze week bekend dat het bedrijf voor het tweede achtereenvolgende jaar afstevent op een verlies. De tegenvallende economie en de sterk gestegen kerosineprijzen worden als voornaamste redenenen genoemd voor de tegenvallende resultaten.