Gitaarbands en robot-ritmes

Lange rijen voor de deur, dat is het verhaal van Eurosonic. Dit festival, jaren geleden in het leven geroepen om in de `slipstream' van het aan Nederlandse pop gewijde Noorderslag-festival lokaal en Europees talent voor te stellen, kende dit jaar voor het eerst een relatief bescheiden begin op de donderdag. Vanavond zijn er 22 podia in de Groninger binnenstad in het spel. De openingszet van gisteren bleef beperkt tot acht podia in zes panden, waarvoor zich alsnog talloze nieuwsgierigen verdrongen.

Het oorspronkelijke uitgangspunt is enigszins verwaterd, zodat niet alleen de Australische singer-songwriter Mick Hart met een beroep op zijn Europese voorouders een plek op het programma kreeg, maar ook een flink aantal Nederlandse bands die het iets prestigieuzer Noorderslag, zaterdag, niet haalden.

Zo stond het publiek vrolijk te blauwbekken voor Caesar en Johan, twee paradepaardjes van het Excelsior-label die zich hier opwarmden voor hun comeback. Beiden gingen stevig te keer: Caesar klonk compact en punk-achtig, Johan kwam een stuk psychedelischer uit de kast.

Zulke op gitaren drijvende bands vormden een stevig vloekend contrast met de elektronische verrichtingen van het Duitse Schneider TM, dat grillige elektronica en hoekige robot-ritmes combineerde met hoogst popgevoelige melodieën. Waarom de drie muzikanten witte doktersjassen droegen bleef net zo in wolken gehuld als waarom deze nogal dansante electropop in een zaal vol stoelen was geprogrammeerd.

In rockclub Vera was geen stoel te bekennen. De veelvuldig gehypte Britse Libertines speelden hier hun gehaaide jonge-honden-act effectief uit. De band beschikt over sterke songs en jeugdige energie, maar je krijgt niet direct de indruk dat de popmuziek volgens hen veel is opgeschoten sinds hun grote voorbeelden The Clash, The Jam en The Ramones zich voor het eerst manifesteerden.

Cadillac uit Noorwegen, dat zich verdienstelijk op nog oudere, Led Zeppelin-achtige bluesrock stortte en zelfs met een dubbelhalzige gitaar op de proppen kwam, kon bij het Vera-publiek op luidruchtiger bijval rekenen.

Festival: Eurosonic (eerste avond). Gehoord: 9/1, diverse zalen, Groningen. Vervolg vanavond.

    • Jacob Haagsma