Gezichtssluier

Ik ben een moslima, een Nederlandse en vrouw bovendien. Dat ik als vrouw ben geboren is geen verdienste, dat ik in Nederland ben geboren evenmin, maar de islam is voor mij een weloverwogen beslissing geweest, iets waar ik trots op ben, waar ik voor leef.

De islam is momenteel niet erg populair in Nederland, behalve dan als verkiezingsitem. Ik zie dus met lede ogen de debatten op televisie aan waarin de begrippen integratie, asielzoekers, criminelen en moslims onlosmakelijk verbonden lijken te zijn. Nu is er een nieuwe discussie op gang gekomen over het wel of niet dragen van de gezichtssluier, dit terwijl het gesprek over de hoofddoek nog maar in de kinderschoenen staat. Typerend is dat deze discussie plaatsvindt tussen gelijkgestemden, nog niet één keer heb ik een moslima met niqab gezien of gehoord. En dat ben ik spuugzat!

Nederlandse vrouwen hebben jarenlang gevochten voor hun vrijheid en het mag niet toegestaan worden dat er vrouwen zijn die zichzelf bedekken. Men preekt voor vrijheid, maar als een vrouw zelf kiest voor een hoofddoek of een gezichtssluier dan wordt de rem er op gezet: `Nee, wij bepalen wel wat vrijheid is en daar mag u zich dan naar schikken.'

Ik voel mij diepgeraakt door deze onwetende, arrogante, zelfingenomen praatjes. Ik draag een hoofddoek, een langer model en heb in de loop van de jaren keihard moeten vechten tegen onbegrip en haat, zowel in mijn zeer naaste omgeving als daarbuiten. Maar ik was sterk.

Momenteel zou ook ik mijn gezicht willen bedekken, omdat ik daartoe de innerlijke behoefte voel. Er is niemand, absoluut niemand die mij hiertoe dwingt of aanzet. Sterker nog; weer ondervind ik diezelfde tegenwerking, maar dit keer bijgestaan door de heren en dames politici. En in tegenstelling tot wat iedereen klakkeloos aanneemt, is het juist mijn man die het mij afraadt.

Er wordt door het niet-islamitisch deel van deze samenleving niet nagedacht over tussenoplossingen en gulden middenwegen. De discussie zou zich moeten beperken tot vrijheid van keuze en respect, want dat het daaraan ontbreekt dat is me wel duidelijk.

    • Rabi'A Frank