Getronics zet sanering van schulden in

Automatiseerder Getronics heeft een reddingsoperatie ingezet om de zware schuldenlast van het bedrijf sterk te verminderen. Schuldeisers moeten binnen twee weken beslissen of zij met het plan akkoord gaan.

Het Amsterdamse AEX-fonds heeft vanmorgen voorwaarden bekendgemaakt waaronder schuldeisers hun obligaties kunnen inruilen voor een mix van contanten, aandelen en opnieuw obligaties. Het bod wordt alleen gestand gedaan als meer dan 57,5 procent van de uitstaande obligatieschuld akkoord gaat met de voorwaarden. Volgens Getronics heeft inmiddels 11 procent van de obligatiehouders met het plan ingestemd.

Als alle schuldeisers akkoord gaan reduceert het bedrijf de nettoschuld met 322 miljoen euro. Getronics blijft dan nog met een schuld van circa 128 miljoen euro zitten. Daarmee is volgens Getronics-bestuursvoorzitter P. van Voorst de balans van de onderneming in evenwicht.

De financiële operatie is in feite een ruil van schuld voor aandelen. Een transactiewijze die eerder het telecombedrijf Versatel heeft doorgevoerd en waaraan kabelexploitant UPC nu werkt. In beide gevallen is echter uitstel van betaling aangevraagd om obligatiehouders onder druk te zetten. Getronics heeft daar niet voor gekozen.

Door de financiële herstructurering zal het aantal uitstaande aandelen van Getronics meer dan verdubbelen. Het gaat om 546 miljoen stukken, 133 procent van het huidige aantal.

Maar volgens Getronics heeft bijna 20 procent van de aandeelhouders het groene licht gegeven voor de verwatering die door de uitgifte plaatsvindt. Als de operatie lukt bestaat het bod voor een kwart uit contanten, voor 17 procent uit schuldpapier en de rest uit aandelen Getronics.

Kortgeleden is een groep obligatiehouders in opstand gekomen. Deze groep eist onmiddellijke teruggave van het eerder gestorte kapitaal. Volgens het prospectus krijgt deze oppositiegroep, onder leiding van financieel adviseur F. Faas, op de buitengewone obligatiehoudersvergadering op 27 januari de gelegenheid hun bedenkingen kenbaar te maken.

Bestuursvoorzitter Van Voorst wil niet aangeven wat de onderneming doet als het plan tot schuldreductie mislukt.

Van Voorst: pagina 13