Getronics verliest fors op Damrak

Op de Amsterdamse beurs was Getronics vanochtend overduidelijk de verliezer van de dag: de automatiseerder stond tegen het middaguur met een verlies van ruim 18 procent op 49 cent. Getronics maakte vanochtend bekend van zijn obligatielening af te willen en geeft daarvoor nieuwe aandelen uit.

Het bedrijf biedt de houders van de obligaties een vergoeding die grotendeels uit nieuwe aandelen bestaat als ze de leningen die in 2004 en 2005 aflopen nu inwisselen. Ze krijgen dan maximaal 110 procent van de nominale waarde terug. Beleggers waardeerden de plannen niet en verkochten de penny-stock massaal.

De AEX-index van hoofdfondsen stond vanmorgen ook op verlies, zij het minder. Aan het eind van de ochtend was de beursgraadmeter met 0,5 procent gedaald tot 335 punten. Naast Getronics daalden ook Reed Elsevier (min 2,5 procent) en Fortis (min 2,2 procent) bovengemiddeld.

Het Belgisch-Nederlandse Fortis verloor nadat het bekend maakte dat de nettowinst over vorig jaar 80 procent lager uitkomt dan een jaar eerder, vooral door verliezen op de aandelenportefeuille.

Grootste stijgers waren de financials ABN Amro, ING, automatiseerder Logica/CMG en elektronicaconcern Philips. Dat laatste fonds stond de afgelopen dagen al op winst nadat topman G. Kleisterlee de mogelijkheid van verdere ontslagen openhield. Vanochtend maakte Philips bekend de Business Communications Group, een bedrijfsonderdeel met 1.300 werknemers, te verkopen aan het Amerikaanse Gores Technology.

KLM won vanochtend 3,2 procent tot 9,05 euro nadat het bekend maakte het gratis treinticket voor KLM-reizigers van en naar Schiphol te schrappen. In de Midkap-index van middelgrote fondsen steeg naast KLM ook supermarktconcern Laurus opvallend, met 6,4 procent naar 1 euro. Laurus heeft definitief toegegeven dat de Konmar-operatie mislukt is door nu enkele van deze supermarkten weer terug te bouwen naar Edah en Super de Boer.

Alle grote Europese beurzen zagen de koersen gemiddelsd stijgen en met een winst van 1,6 procent was Frankfurt de grootste winnaar. Met name autofabrikanten Volkswagen en DaimlerChrysler boekten winst. In New York sloot gisteren de Dow-jonesindex al met winst van 2,1 procent en de technologiebeurs Nasdaq met een stijging van 2,7 procent.