Geld weerhoudt Engelsen van boycot Zimbabwe

Al dan niet cricketen in Zimbabwe: het houdt spelers en politiek bezig. De recente voedselrellen daar maken de beslissing misschien eenvoudiger.

Het bestuur van de nationale cricketbond (KNCB) volgt gespannen de politieke ontwikkelingen in Engeland rondom het Engelse cricketelftal. Daarbij staat het spelen in (en tegen) Zimbabwe ter discussie. Er zou daar moeten worden gespeeld in het toernooi om het wereldkampioenschap dat van 9 februari tot en met 23 maart behalve in Zimbabwe ook in Zuid-Afrika wordt gehouden. Het Nederlands elftal neemt ook deel. De ploeg is ingedeeld in de groep met Engeland, Australië, India, Pakistan, Namibië en Zimbabwe.

De Engelse cricketbond (ECB) staat onder zware druk van de Engelse regering en de publieke opinie om in elk geval de wedstrijd tegen Zimbabwe in de hoofdstad Harare niet te spelen vanwege het misdadige regime van president Robert Mugabe. De kranten staan vol over de morele plicht van de Engelse cricketers het duel in Zimbabwe te boycotten. De spelers van Zimbabwe laten, weliswaar vanwege angst voor maatregelen anoniem, weten dat Engeland niet naar Harare moet afreizen vanwege de mensonterende binnenlandse situatie. De enige die dat niet zegt is hun aanvoerder Heath Streak. Zijn vader is een blanke boer, die in het kader van de omstreden landhervormingen in Zimbabwe al maanden in de gevangenis zit. Streak lijkt echter zijn verklaring onder zware druk van de Mugabe-aanhangers te hebben afgelegd. Het is niet moeilijk te raden welke druk dat is geweest.

Gisteren maakte de Engelse minister voor Sport, Tessa Jowell, ECB-directeur Tim Lamb opnieuw duidelijk dat de Britse regering bij het standpunt blijft dat het duel in Zimbabwe geboycot moet worden. Daarbij liet zij ook weten dat er van het kabinet geen compensatie te verwachten is voor de financiële schade die het Engelse cricket daardoor zou lopen. Het kabinet laat de beslissing geheel over aan de onafhankelijke ECB, maar liet daarbij wel weten dat het het spelen in Zimbabwe beschouwt als een ongewenste steun aan `de misdadigers' in Harare.

De ECB verkeert nu in een lastig parket. De boete die door de Internationale Cricket Bond (ICC) voor het niet spelen van de wedstrijd zal worden opgelegd bedraagt bijna twee miljoen euro. Daarnaast zal Zimbabwe dan ongetwijfeld volgend jaar niet naar Engeland komen om wedstrijden te spelen. Dat levert nog eens een extra schadepost op van zo'n vijf miljoen euro. De toch al armlastige ECB kan die financiële schade niet dragen en moet dus wel tegen de zin van de regering naar Zimbabwe afreizen.

De Nederlandse cricketbond heeft al laten weten wel te zullen spelen in Zimbabwe. Voor de manager van het Nederlands cricketelftal Hans Mulder staat voorlopig alleen de veiligheid van de ploeg centraal. ,,Er is een onderzoeksteam van de ICC naar Zimbabwe geweest en de veiligheid is voldoende gegarandeerd.'' Mulder maakte zelf deel uit van die commissie die zich verre hield van welk politiek aspect aan het spelen in Zimbabwe dan ook. ,,Er is geen internationale boycot. Er wordt nog gewoon handel gedreven met Zimbabwe. Nog geen jaar geleden speelde Engeland zonder probleem cricket in Zimbabwe. Ik zie, nu de veiligheid is verzekerd, geen reden daar niet naar toe te gaan.''

Mulder en zijn commissie realiseren zich de problemen door de gang van zaken in Zimbabwe wel degelijk, maar kiezen vooralsnog voor een plaats aan de zijlijn. ,,Wanneer in Engeland en Australië alsnog wordt besloten om niet naar Zimbabwe te gaan lijkt het wellicht verstandiger om daar dan maar helemaal niet te spelen. Zo'n boycot zou immers ook effect kunnen hebben op de veiligheid voor de andere cricketploegen.''

De recente voedselrellen in het land kunnen voor de ICC-commissie aanleiding zijn een nieuw bezoek aan Zimbabwe te brengen. ,,Die nieuwe rellen kunnen een verandering van de veiligheidssituatie betekenen. Het kan het begin zijn van een uiterst onrustige periode en Zimbabwe onveiliger maken dan toen wij daar vijf weken geleden waren.'' Mulder ontkent daarbij niet dat het ICC weleens niet slecht zou uitkomen: er kan zo een geforceerde politieke beslissing worden ontlopen.

    • Geerhard de Grooth